AKTUELNO

Đilasov sindikalac Željko Veselinović napao je premijerku Anu Brnabić, tvrdeći da je „fikus premijer, lezbijka, zla i podmukla“, javno pozivajući na njeno silovanje, samo zato što je premijerka javno rekla da je Dragan Đilas prvi uveo rijaliti programe u Srbiju i da je kuću Velikog brata sagradio u Pionirskom gradu.

Član Saveza za Srbiju Željko Veselinović na najgori mogući izvređao je premijerku Anu Brnabić, koristeći ogavne reči i izraze.

Između ostalog, nazivao ju je fikusom, lezbijkom, ali se na uvredama nije zaustavio, nego je javno pozivao na njeno silovanje, poželevši joj obdarenog Afroamerikanca tek izašlog iz zatvora.

Foto: TvPink Printscreen

Skandaloznu izjavu najoštrije je osudila Vesna Stanojević, koordinatorka sigurnih kuća, koja kaže da su pretnje silovanjem nedopustive i da je poziv Željka Veselinovića jasna poruka nasilnicima da čine krivična dela.

- Ja sam potpuno u šoku, neverovatno koliko iz jednog čoveka mržnje, netrepeljivosti i svega toga izlazi, a pri tom bez ikakvog razloga. Te takve pretnje silovanjem, to je nedopustivo, jer ja mislim kad bi muškarci znali šta za ženu znači silovanje, oni to nikad ne bi pomenuli, jer to je najstrašniji oblik nasilja koji može da se desi - rekla je Stanojević.

Foto: TvPink Printscreen

- Kritikovati je samo zato što je žena i samo zato što je lezbijka, želeći silovanje kao jedan od najstrašnijih rodno zasnovanih zločina, predstavlja govor mržnje koji je usmeren ka svim ženama - rekla je Milena Vasić iz Yukoma.

Foto: TvPink Printscreen

Na uvrede Željka Veselinovića predsednica vlade odgovorila je na Tviteru:

- Je l' iz vašeg programa ovo spada pod izgradnju društva po najvišim evropskim standardima ili zaštitu građana od stvaranja atmosfere linča? Pošto ljudska prava, jednakost građana i prava žena nisu među vaših prvih 30 prioriteta - napisala je Brnabić.

Uvrede na račun premijerke i poziv na silovanje osudio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

Foto: TvPink Printscreen

- Stvarno je kreten to rekao? Ja nisam to video, ali to je jedan od uobičajenih kretena. Nisam se čuo sa Anom, nadam se da se nije nasekirala. Šta ćete... Zamislite da to neko kaže vašoj ćerki, kako biste reagovali. Magaraca koliko hoćete, još bi da vode državu, srećom, narod sve razume - kazao je Vučić.

Brutalan napad Đilasovih sledbenika i pristalica na premijerku ukazuje na njihov odnos prema ženama i potvrđuje da oni ne prezaju da primitivnim uvredama napadnu svakoga ko iznosi istine o njima.

#Ana Brnabić

#Željko Veselinović

'