AKTUELNO

Povodom dana grada Jagodine, a u znak sećanja na 17. oktobar 1944. godine kada je oslobođena od fašizma u Drugom svetskom ratu, održana je svečana sednica Skupštine grada na kojoj su dodeljena društvena priznanja u vidu plaketa i novčanog iznosa od 50 hiljada dinara za najbolje đake, istaknute pojedince, sportiste i zaslužne kolektive.

Ukupno je dodeljeno 25 plaketa i isto toliko novčanih nagrada.

Predsednik Skupštine grada Dragan Marković je rekao da je Jagodina grad koji vodi računa o svim svojim gradjanima ali i koji svojom diplomatskom aktivnošću pomaže Srbiji u njenom popravljanju imidža u svetu.

- Jagodina je grad kontinuiteta, gde već 15 godina građane pomažemo raznim socijalnim davanjima. Nije to samo novac koji gradjani dobiju na prijemu gradjana, već je to sve ono što činimo za djake, studente, penzionere, to je i cena u vrtiću. Kada bi sve to sabrali jedna porodica koja živi na selu, a ima tri generacije, svakog meseca uštedi najmanje 15 hiljada dinara - istakao je Marković.

Kako je ukazao, Jagodinu posećuje veliki broj stranih diplomata , ambasadora iz zemalja koje odlučuju o sudbini Srbije što je velika sreća.

- Mi na taj način njima pokazujemo da Srbija nije Beograd već da su to i gradovi u unutrašnjosti. Mi kao grad pomažemo državi i predsedniku Vučiću jer na svakom našem putovanju u inostranstvo mi pored zadatka da dovedemo strane investitore u Jagodinu kao drugi najvažniji zadatak imamo za cilj da političarima iz tih zemalja kažemo šta je Srbija, šta ona želi i ukazujemo na nepravdu koju je Srbija pretrpela u poslednjih 20 – tak godina - dodao je Marković.

Foto: Promo

On je podsetio da su bili u poseti Turskoj, gde su imali sastanke na najvišem nivou - primio ih je predsednik turskog parlamenta, kao i zamenik predsednika vlade.

- Prilikom našeg boravka oni su nam pokazali mesto gde su terorist Feto organizacije bacili bombu i od čega su napravili muzej. Ja sam im tada rekao da u Srbiji ima mnogo takvih muzeja, najmanje 50 koji su nastali posle Nato bombardovanja Srbije. Tada su nam oni po prvi put priznali da je Srbija bombardovana iz razloga da joj se oduzme Kosovo, a teroristi Haradinaj i Tači dovedu na vlast - ukazao je Marković.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući turskom predsedniku Erdoganu sada je situacija u Srbiji i Bosni i Hercegovini gde žive gradjani muslimanske veroispovesti mnogo stabilnija.

- Tokom poseta Turskoj sreli smo i jednog njihovog investitora koji u Jagodini želi da otvori fabriku čarapa i da zaposli hiljadu ljudi. Grad Jagodina ima veliku ulogu u tome da se sa gradjana Srbije skine ona ružna etiketa koja je godinama stvarana, jer smo mi u Jagodini doveli 12 stranih investitora i to smo počeli prvi u Srbiji da radimo, a zahvaljujući našim odlascima u inostranstvo - dodao je Marković.

Govoreći o poseti Bugarskoj, rekao je da su bugarske zvaničnike zamolili ih da Bugarska pomogne Srbiji na evropskim putu.

- Bili smo i u Austriji, koja sada predsedava Evropskom unijom i velika je stvar što su naši prijatelji, gospodin Štrahe predsednik Slobodarske partije i njegov zamenik gospodin Gudenus sada u vlasti i imaju 6 ministara. Činjenica je i da se od tada politika Austrije prema Srbiji značajno promenila na bolje - istakao je predsednik Skupštine grada Jagaodina.

Marković je napomenuo i da odlasci u Grčku nisu bili turističke već radne posete.

- Posetili smo i Rusiju i partiju predsednika Putina Jedinstvenu Rusiju. Gde god da odem ja predstavljam Srbiju, a ne moju partiju. Uvek zastupam interese Srbije i menjam njenu ličnu kartu iz negativnoog u pozitivan kontekst. Nikada neću dozvoliti da se iz ličnih karata onih koji su rodjeni na Kosovu izbriše da su rodjeni u Srbiji, jer Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova - istakao je on.

Foto: Promo

Prema njegovim relima, tokom boravka u Crnoj Gori pitali su ga zašto nije zvao nikoga iz srpske ambasade da ga dočeka.

- Zašto bih kada su Crna Gora i Srbija za mene jedna država. Građani Srbije su posle zemljotresa dvadesetak godina od svojih plata i penzija izdvajali za izgradnju Crne Gore. Tada sam pozvao crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da povuče priznanje nezavisnosti Kosova. Oni treba da kažu da je za Crnu Goru Kosovo sastavni deo Srbije, jer su Srbija i Crna Gora kroz istoriju uvek imale zajedničke neprijatelje - podvukao je Marković.

Jagodinci treba da budu ponosni što njihov grad vodi diplomatsku politiku i pomaže Srbiji

Predsednik skupštine grada Jagodine se zahvalio svim dobitnicima plakete Skupštine grada Jagodine i novčanog iznosa od 50 hiljada dinara, dodavši da je Jagodina grad sporta I ljubavi.

Marković je rekao da će grad nastaviti da pomaže mlade, sportiste, siromašne i one porodice u kojima se radjaju deca.

#Dragan Marković Palma

'