AKTUELNO

Premijerka kaže da je opozicija otkrila svoj pravi stav o Kosovu, odnosno to da bi najradije da to pitanje ostane nerešeno, budući da znaju da Aleksandra Vučića neće moći da "sklone" ako razveže ovaj čvor. Ističe da ovo govori o njihovoj neodgovornosti koja je jednaka onoj koju su pokazali dok su bili na vlasti, kada su upropastili i poharali Srbiju.

Predstavnici opozicije postaju sve nervozniji, a posebno je neverovatno da su otvoreno priznali svoju politiku prema KiM, odnosno to da je nemaju, kaže premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Rekli su otvoreno da ne sme da se reši pitanje KiM jer onda nikada neće moći da smene Vučića. Dakle, sekundarni su mir i stabilnost, a primarno je doći na vlast. Ovo je jednaka neodgovornost onoj koju su pokazali kada su bili na vlasti, što je dovelo do zatvaranja fabrika, gubljenja radnih mesta, što nas je dovelo gotovo do bankrotstva. Neodgovorno je i zadržavati status kvo, jer to znači "ja ne znam i ne umem i ostaviću ovo pitanje budućoj generaciji". To je kukavičluk! Odgovornost je da vi rešite najveća pitanja i probleme dok ste na vlasti, a ne da ih ostavljate svojoj deci i unucima - ocenjuje premijerka.

Kada je reč o pozivu na vešanje od strane Srđana Noga i pozivu na silovanje od strane Željka Veselinovića, premijerka kaže da im je najvažnije optužiti i što jače uvrediti nekoga. Te pretnje, kaže, nisu izrečene u afektu, već prethodno pomišljeno.

Foto: TV Pink

Kada je reč o ovome što je rekao gospodin Nogo, fascinantno mi je što nije ni pročitao Dablinski sporazum, već je najvažnije što jače optužiti Vladu. Da je pročitao, znao bi da Srbija ne može da potpiše i parafira sporazum. Kada je reč o Veselinovićevoj izjavi, ona nije izrečena u afektu, ona je napisana. Iskucana, proverena i poslata! Pretnja silovanjem nije strašna samo zbog mene, strašno je generalno obraćati se tako. Iz Saveza za Srbiju nije reagovano, pa je došla druga pretnja, nakon koje se Đilas izvinio građanima Srbije što su to morali da čuju, ali ne i meni. Volela bih da se malo više umešaju javne institucije jer je ovo javni diskurs koji mora da se osudi - kaže Brnabić. Dodaje da je pametna opozicija važna za svaku odgovornu vlast i demokratsku državu, te bi "volela da se malo promene" nakon čega bi ih “i građani nagradili nekim glasovima”.

Decenija od osnivanja Srpske napredne stranke obeležena je u prisustvu hiljada ljudi, a čak je oko 10.000 ostalo van sportske hale u Kraljevu.

- Bilo je pravo slavlje i lepo je što smo obeležili 10 godina upravo u Kraljevu. Aleksandar Vučić počeo je da se Srbijom bavi u jednom drugačijem smislu i sećamo se da je na početku mandata jedan od ciljeva bilo podići Niš na noge. To je sada završeno i kada sam postala premijerka rekla sam da se okrenemo ka Kraljevu, pa i drugim gradovima i delovima Srbije. Morate i lično da se posvetite ovom poslu i da ste i fizički prisutni. Zato nastavljamo politiku čije je temelje postavio Aleksandar Vučić - ističe premijerka.

Podseća da ju je SNS podržala od prvog dana, na čemu joj je zahvalna. Smatra da nema puno partija koje na taj način podržavaju nekoga ko nije član stranke.

- Nikada mi nije bilo nametano da postanem član stranke i podrška nije zavisila od toga, već od toga koliko radim, koliko sam posvećena, koliko sam uporna i koliko rezultata zajedno postižemo za Srbiju. Zbog ove iskrene podrške, sada razmišljam da se učlanim u SNS - kaže premijerka za Pink.

"Pozicija Srbije danas bolja zahvaljujući Vučiću i njegovoj politici"

Razgovor sa Metjuom Palmerom i sa zvaničnicima iz SAD danas su mnogo drugačiji u odnosu na one od pre nekoliko godina, kaže premijerka Brnabić. Ističe da je ovo jedna od najvažnijih stvari koja se promenila zahvaljujući Aleksandru Vučiću i njegovoj politici.

- Danas je popravljen imidž Srbije koja vodi jedinstvenu politiku. Postali smo poštovani svuda u svetu, a iako se sa SAD ne slažemo oko najvažnijih pitanja, danas nas čuju. Njihov stav je danas promenjen i nemamo nametnuta rešenja. O dogovorima se razgovara bez crvenih linija - kaže Brnabić za "Novo jutro".

Ranije, ističe, Srbiju niko ništa nije pitao.

- Važno mi je da građani razumeju i sete se koliko su nam ranije bila servirana rešenja. Treba da razumemo i to da ovo nije palo sa neba već je plod odgovornog rada i hrabre politike - ističe Brnabić. Ovakvu politiku je, kaže, uveo Vučić u Srbiju još dok je bio premijer.

Podseća da Vučić donosi teške odluke, ali one koje na duge staze daju dobre rezultate.

"Srbija se danas pita oko Kosova i nema crvenih linija"

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Brnabić kaže da je važno imati podršku važnih aktera i da se sa njima komunicira. Podvlači da oni ne odlučuju, već se pita Srbija koja danas može da nameće teme. Mnogi se, kažu, ne slažu sa time da ne postoji crvena linija, ali sa takvima treba nastaviti razgovor i pojasniti im da je upravo to kompromis.

Temu Kosova ocenjuje kao kompleksnu i nije poznato da li će se doći do rešenja. Ipak, važno je izbeći nametanje crvenih linija.

- Važno je da razgovaramo, ali Srbija danas jeste u potpuno drugačijoj poziciji - ocenjuje premijerka.

Foto: TV Pink

"Prištinska u UN sama sebi nanela mnogo štete"

Kada je reč o poseti prištinske delegacije Ujedinjenim nacijama, Brnabić kaže da je ta izuzetno brojna delegacija, koja broji čak 41 člana, zloupotrebljavala svoje prisustvo. Ocenjuje da su sami sebi naneli puno štete jer je ceo svet video koliko neodgovornu politiku vode.

- Hvatali su ljude po hodnicima, govorili preko društvenih mreža da su imali važne sastanke, a onda su dobijali demante. Volela bih da imamo drugačiji odnos sa njima i bolju komunikaciju, što bi doprinelo miru i stabilnosti za Srbe za KiM, ali i za ceo region. U tom smislu, uvek sam spremna za razgovor jer su mir i stablnost najvažnija vrednost - kaže premijerka Brnabić za "Novo jutro".

"Ćutnja međunarodne zajednice frustrira, ali smo strpljvi"

Govoreći o ćutnji međunarodne zajednice, Brnabić kaže da je potrebno ogromno strpljenje za razgovore sa predstavnicima Prištine, ali nekada to strpljenje mora biti bezgranično za razgovor sa predstavnicima međunarodne zajednice.

- Ovo je često toliko frustrirajuće, pre svega kada naiđemo na ćutanje, i svaka čast Vučiću na bezgraničnom strpljenju. Beograd je strpljiv i tolerantan i nastaviće da bude takav zarad mira i stabilnosti, pre svega za Srbe sa KiM - kaže premijerka.

Dodaje da je dijalog teško voditi u situaciji kada se dese situacije poput ubistva Olivera Ivanovića, terora nad Markom Đurićem i kada smo svedoci još preko 70 različitih incidenata.

- Setimo se kako je prošla poseta predsednika Kosovu, setimo se da su bili spremni da pucaju, juče smo imali napad na vernike... Ponosna sam i srećna jer danas imamo ljude koji vode Srbiju sa potpuno novom politikom. Nismo preterano emotivni, a i ako jesmo, onda jesmo iza zatvorenih vrata. Razmišljamo racionalno, strpljivi smo, znamo šta nam je cilj i guramo agendu prema tom cilju. Da smo drugačiji, situacija bi bila mnogo nestabilnija - kaže premijerka.

"Srbija jača svoju ekonomiju i podiže plate i penzije na zdravim nogama"

Podlači da je Srbija ekonosmki sve jača, da je sve manja nezaposlenost, da je stanje u budžetu sve bolje.

- Pomažemo Republici Srpskoj, odvajamo novac za projekte na KiM... Vodimo potpuno drugačiju, racionalnu politiku, koja može doneti dobro svima nama - kaže premijerka.

Kaže da će mnogo vode proteći Savom i Dunavom dok svet ne počne da percipira naš region kao stabilan, ali Srbija svakodnevno radi na poboljšanju sopstvenih uslova.

- Srbija je prestigla Hrvatsku na globalnoj listi konkurentnosti, ispred nas je samo Slovenija od zemalja bivše Jugoslavije. Ali bolji rezultati doći će samo kada region počne da se percipira kao stabilan. U BiH je nezaposlenost 37 odsto, i treba da se bave time jer nam jesu u interesu regionalna stabilnost, razumevanje i dijalog, čime se ostvaruju puni rezultati - kaže premijerka.

Ističe da je došlo do povećanja penzija, da je ukinuto njihovo privremeno umenjenje, te će penzije biti veće sa isplatama od 1. novembra.

Često nam se paušalno nameće da najmanje razmišljamo o siromašnima, a Vučić je sinoć izneo podatak da je od 2009. godine minimalac bio oko 150 evra, 2012. bio je 162, a sve ukupno od 2009. do 2012. godine minimalac je povećan za dva odsto. Od 2012. do januara 2019. godine minimalac će biti 230 evra, odnosno povećali smo ga 40 odsto. Dakle, mi smog a povećali za 40 ,a oni za dva odsto. Naši ekonomski pokazatelji za ovu godinu su jako dobri, imamo ekonomski rast za prvu polovinu od 4,85 odsto, a do kraja godine će naša ekonomija rasti iznad četiri odsto. Preko 70 milijardi dinara je suficit u budžetu i imamo9 ga treću godinu za redom. Jeste, prosečna plata u, recimo, Crnoj Gori je veća (511 evra) ali sa javnim dugom od preko 70 odsto i deficitom od 5,6 odsto. Zamolila sam Ministarstvo finansija da mi izračuna da, kada bismo mi bili neodgovorni i potrošili ceo suficit, plus potrošili još para kako bismo doterali deficit do minus 5,6 odsto, naša prosečna plata iznosila bi 600 evra. Na svu sreću, mi vodimo odgovornu politiku i plate i penzije rastu na zdravoj osnovi. Kada sam preuzela Vladu, Vučić mi je ostavio bolju situaciju nego što ju je zatekao i ja treba da brinem kakvu ću situaciju ostaviti mojim naslednicima - kaže Brnabić.

Foto: TV Pink

"Umesto da se bavimo važnim pitanjima, gubimo vreme na demantovanje lažnih vesti"

Dve vesti su je, kaže, u petak naterale da ostavi sve na čemu je radila i posveti se demantovanju važnih vesti - vest o aerodromu i Srbiji na “crnoj listi” Gugla.

Kada je reč o pitanju Aerodroma i navodima da će Stanko Subotić zaraditi najmanje 28 miliona evra od njegove koncesije, Brnabić kaže da su u tekstu koji ovo navodi poređane informacije, a zaključak je suprotan razumu.

- Zaključili su da smo mu mi omogućili da zaradi novac, a Subotić je to zemljište kupio u periodu od 2000. i 2003. godine. Zatim 2008. godine on prebacuje tu zemlju na drugu kompaniju, svoju. A sada kažete ljudima koji implementiraju višedecenijske planove da pomažemo Subotiću da zaradi. Kakva zamena teza. Istraživački novinari neka istraže ko mu je i za koliko para prodao tu zemlju početkom 2000-ih i kako je uspeo da se 2008. ta zemlja prebaci - kaže Brnabić.

Kada je reč o vesti da je Srbija na "crnoj listi" Gugla, kaže da ju je ta vest mnogo pogodila i da je pre svega bila udarac za IT kompanije.

- To je takozvani "fejk njuz" i naše agencije su to prenosile bombastično, bez provere izvora. Ubili smo se posle da damo pravu, tačnu vest o tome šta se tačno desilo, a reč je o tehničkim problemima. Opozicija se bila mnogo obradovala tome da smo na nekoj crnoj listi i niko se nije javio i izvinio kada je rečeno da je vest lažna. Mnogo vremena moramo da izdvajamo samo da bismo demantovali stvari - kaže premijerka.

"Država nikada nije odvajala više za lečenje dece"

Govoreći o lečenju dece preko poruka, ovo je, kaže, jedan od najbolje izvedenih političkih spinova.

2014. godine, kada je Vučić postao premijer, dao je inicijativu da se napravi budžetski fond za lečenje dece i odraslih u inostranstvu. Tako bi se pored sredstava iz RFZO, na profesionalan način, uz podršku porodice i naših najboljih lekara, odvojila dodatna sredstva za lečenje. Tako je 2014. godine odvojeno 23 miliona evra za lečenje dece u inostranstvu i poslato je preko 2.000 dece. To je četiri puta više dece nego u istom periodu pre toga. Lečenje SMS-ovima je normalna stvar i u najbogatijim državama, ali spada pod domen filantropije. Država nikada više nije odvajala. Samo u ovoj godini odvojeno je 17 miliona evra za lečenje retkih bolesti, a sada smo pokrenuli projekat "Jedna milijarda za zdravstvo". S tim smo već krenuli sa Kliničkim centrom Niš. Otvorili smo pre dve nedelje rekonstruisanu bolnicu Dragiša Mišović. Nastavljamo sa ovim projektom i to je posao koji radimo za građane i našu decu i stvarno molim da se ovo ne zloupotrebljava u političke svrhe - kaže premijerka.

Ceo razgovor sa premijerkom Srbije pogledajte u videu koji sledi:

#Ana Brnabić

#Novo jutro

'