AKTUELNO

Profesor američkog univerziteta "Džon Hopkins" Edvard Džozef, koji je više od 10 godina radio u regionu Balkana i na Kosovu bio tokom samog NATO bombardovanja 1999, rekao je da je bio svedok toga kako su Srbi u Prizrenu bežali u crkvu, jer su ih jurili "pomahnitali Albanci koji su palili sve redom".

Na poslednjem panelu prvog dana šeste Beogradske NATO nedelje, Džozef, kao neko ko je video kako su Srbi na Kosovu u Metohiji patili, tvrdi da je nova istorija počela osamdesetih godina sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, a stanovnici tog područja su "živeli u miru i pokušavali da sačuvaju taj mir sve dok se UČK (OVK) nije pojavila sa svojim oružjem".

Džozef je kazao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i Hašim Tači imaju potrebu da na neki način doprinesu rešenju pitanja Kosova, i da je potrebno sve više ulagati u pregovore.

Govoreći o razmeni teritorija, Džozef navodi da bi to najviše uticalo na Srbe južno od Ibra, tako da se o korekciji granica ne može govoriti u ovom slučaju, jer je do nje već došlo.

Gostujući viši saradnik za Inicijativu buduće Evrope Atlantskog saveta iz SAD Džefri Gedmin na panelu "Izazovi koji prate pregovore Beograda i Prištine i uticaji na regionalnu stabilnost potencijalnog sveobuhvatnog multidimenzionalnog sporazuma" u okviru šeste Beogradske NATO nedelje kazao je da rešenje pitanja Kosova "leži u Briselu, Parizu i Berlinu".

#Kosovo i Metohija

#OVK

#Srbija

'