AKTUELNO

Vežbi će sutra prisustvovati predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

U čast obeležavanja stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu u Srbiji će sutra biti održana velika vojna "Vek pobednika 1918-2018" kojoj će prisustvovati predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Reč je o jednoj od najvećih vojnih vežbi u regionu u kojoj će ucestvovati 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa oko 645 borbenih sistema, a prema rečima ministra odbrane Aleksandra Vulina, Vojska Srbije je u potpunosti spremna za veliku vežbu sa bojevim gađanjem.

Združena, višestepena i jednostrana taktička vežba sa bojevim gađanjem "Vek pobednika 1918-2018" održava se u čast obeležavanja stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu.

Izvodi se istovremeno na 10 lokacija po temi "Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije", a u njoj učestvuje oko 8.000 pripadnika Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i više od 600 borbenih sistema i vazduhoplova.

Načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije general-major Ilija Todorov rekao je da će se istovremeno na deset lokacija izvoditi planske, vežbovne i borbene aktivnosti na kojima će učestvovati 100 tenkova, 100 oklopnih borbenih vozila, 100 artiljeriskih i raketnih sistema, kako zemaljskih tako i PVO.

Todorov je rekao da je sve spremno za vežbu i najavio da će ona biti efektna, jedinstvena i jedna od najvećih još od vremena JNA.

Todorov ističe da je reč o kompleksnoj vežbi, zasnovanoj na odluci predsednika republike i vrhovnog komandanta koja će se sprovesti uz smernice ministra odbrane i uz naređenja iz Generalštaba.

- Kopnena vojska sadejstvuje sa vazdušnim snagama na deset lokacija širom Srbije - kaže Todorov.

Dodaje da je taj način obeležavanja godišnjice Prvog svetskog rata izabran da bi se odalo priznanje precima koji su izvojevali pobede u tom vojnom sukobu.

Kako ističe, istovremeno će biti prikazana sposobnost vojske da odgovori rizicima, izazovima i pretnjama.

- Zalažemo se za mir i to će biti vidljivo na vežbama - poručujue Todorov.

Navodi da lično može da potvrdi da su starešine i vojnici posvećeni zadatku i da se to moglo videti tokom svih priprema.

#Aleksandar Vučić

#vojna vežba

'