AKTUELNO

Crna Gora se dodvorava Zapadu, zbog toga se odlučila na "crnu listu" Srba, očigledno da je taj obrazac ponašanja pozajmila i BiH, smatraju gosti Novog jutra TV Pink.

Posle Crne Gore i Sarajevo navodno sprema crnu listu Srba kojima će biti zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, pišu Novosti. Listu navodno sastavlja ministar bezbednosti Dragan Mektić. Na ovoj listi bi mogli da se "nađu poslovni ljudi, istoričari, književnici, novinari, ali i političari”.

Dušan Stojaković, urednik ekonomske rubrike “Večernjih novosti” kaže da “očigledno u našem regionu duvaju vetrovi koji duvaju na tu stranu”.

Foto: TvPink Printscreen

- Tužna je priča da jedan srpski funkcioner stoji iza ovakvog jednog plana. Ako je to tačno, to je za svaku kritiku. Reč je o kadru stranke (SDS) koja je uklesala svoje ime u stvarnju Republike Srpske - kaže Stojaković dodajući da svi u regionu pokušavaju na neki način da naprve spisak nekih optužnica, smatrući da je Crna Gora “povukla nogu”.

- Očigledno je da ove dve do tri decenije gde je silovana bilo kakva ideja bilo kakvog normalnog života Srba na ovom prostoru daje svoje rezultate u kojem svako ko poželi može da preoštro reaguje prema Srbima - smatra Stojaković, dodajući da se Srbi nazivaju svakakvim imenima.

Stojaković ističe da Srbija mora  pažljivo da  razmišlja, pri tom, kako kaže, ne misli samo o odnosu sa komšijama i "crnim listama", već i sa liderima određenih stranaka u zemlji.

- Mi smo svesni proteklog vikenda šta je jedan lider, jedne partije manjinskog naroda u Srbiji rekao. Neko je rekao da je Srbija fašistička tvorevina, ali izvinite pričamo o pobednici dva Svetska rata. Zemlja koja je pobedila fašizam - pita se Stojaković misleći na nedavnu izjavu Sulejmana Ugljanina da je Srbija fašistička tvorevina.

"Brisel i Zapad na čudan način isprobavaju strpljenje Vučića i naše plitičke elite"

Predsednik Vučić je najavio da su teški dani pred Srbijom. On je upozorio da Evropljani pokušavaju protivrpavno da izbace našu zemlju iz energetske mreže za sever Kosova i da će se to dogoditi do ponedeljka, piše Politika.

Milan Dobromirović, urednik političke rubrike dnevnog lista “Informer” rekao je da potpuno jasno zbog čega Albanci žele sever Kosova.

Foto: TvPink Printscreen

- To je nastavak onoga što Albanci na severu Kosova rade već neko vreme - otimanje Trepče i Gazivode. Tamo je jalova zemlja, tamo ništa ne uspeva. Jedini problem Albancima je što se te dve stvari i ta dva postrojenja nalaze na sveveru, a oni tamo nemaju ingerencija - rekao je Dobromirović podsećajući na jučerašnje napade albanskih novinara na predsednika Vučića, juče u Briselu.

- Imali su million pitanja za Vučića, a sve se svodilo na to kada će da se nastavi dijalog i kada će Srbija da prizna Kosovo. Odgovor predsednika je da će se dijalog nastaviti kada albanska strana ispuni barem jedan deo iz dogovora, a to je formiranje Zajednice srpskih opština - dodaje Dobromirović. On je istakao da očekuje da i Priština uskoro napravi spisak crne liste po uzoru na komšije.

Dobromirović naglašava da bi, ukoliko Kosovo uđe u Interpol, sve onda bilo na višem nivou.

- To onda ne bi bile crne liste, već poternice protiv hiljade i hiljade Srba. Te liste onda u regionu postaju moderne. Suština tih svih lista su različiti interesi, ali je krajnji cilj jedinstven, a to je sve protiv Srba i Srbije. Crna Gora pokušava da se dodvori Zapadu i NATO-u - smatra Dobromirović.

Novinar “Politike” Aleksandar Apostolovski, što se tiče tih crnih spiskovam, kaže da je reč o deliktu mišljenja.

- Osim ovih spiskova, koji mogu da izazovu bilo kakvu nervoznu reakciju naše zemlje i da dovede do izlaska iz igre koji se zove pregovori, mi vidimo da više o Zajednici srpskih opština govorimo kao o nekoj vrsti “političkog dana mrmota”. Već pet godina se ponavlja ta priča. Čini mi se kao da Brisel i Zapad na čudan način isprobavaju strpljenje Vučića i naše političke elite - smatra Apostolovski.

Foto: TvPink Printscreen

Apostolovski zapaža da se prištinske vlasti ne pridržavaju postignutog dogovora, dok sa druge strane Srbija ne samo da ispunjava svoje obaveze, već i trpi određene provokacije. Zbog toga Apostolovski ističe da je važno “sačuvati hladnu glavu i biti mudar”.

- Utakmica se ipak igra 90 minuta uz zaustavno vreme - dodaje Apostolovski.

Dušan Stojaković je dodao i to da se seća Sulejmana Ugljanina kada je kao ministar bez portfelja napuštao Nemanjinu 11. i kako kaže, seća se njegovih tadašnjih izjava.

- Ne mogu da verujem da je tada pristao da bude deo takvog državnog aparata. Mislim da tu postoji vrsta nezadovoljstva što nije u funkciji. Postoji neka granica pristojnosti koja treba da se poštuje - smatra Stojaković dodajući da država inače jako ulaže i naklonjena je Sandžaku, ali to pojedinci iskorišćavaju.

#Bosna i Hercegovina

#Crna Gora

#Srbija

'