AKTUELNO

Pritisci, plaćena putovanja, nuđenje novca, pa i skupocenog nakita u zamenu za glasove... Sve ovo trenutno pokušavaju prištinski političari u mahnitim pokušajima da, nakon nekoliko neuspešnih pokušaja, krajem novembra Kosovo uvedu u svetsku policijsku organizaciju Interpol.

Osim toga, kako se može čuti u diplomatskim krugovima, u igri je i navodna kupovina zlatnog nakita, pa skupocenih satova, kao i davanje novca na ruke svima onima koji imaju rezervu ili se premišljaju da li da podrže Kosovo u ovom poduhvatu.

Diplomatski izvori objašnjavaju da se na ovom poslu radi godinama unazad, u kontinuitetu, ali da se u poslednje vreme on intezivirao, imajući u vidu da će se Generalna skupština Interpola, na kojoj će se raspravljati o ovom zahtevu, održati od 18. do 21. novembra u Dubaiju.

- Priština vrši politički pritisak preko zapadnih i islamskih zemalja da im ova ideja, posle nekoliko neuspelih pokušaja, prođe. Paralelno sa tim, pojedinim delegacijama zemalja koje nisu finansijski baš “jake” i koje nemaju novca “za bacanje”, nude da plate put, odnosno avionske karte, hotele i ostale troškove boravka, samo da bi došle u Dubaji i glasale za članstvo Kosova u Interpolu. Bilo je i nekoliko slučajeva da su pojedincima nudili novac u zamenu za glasove - priča izvor “Blica”.

Međutim, ovo je samo deo priče oko toga na koji način Albanci lobiraju za svoj “viši cilje”. Da bi isfinansirale sve ovo, a imale i da “podmažu” koga treba, prištinske vlasti su sredinom prošlog meseca usvojile odluku da se 1,2 miliona evra odobri Koordinacionom telu za lobiranje za članstvo Kosova u Interpolu.

Foto: Tanjug

Pretpostavka je da bi tim novcem mogao da bude finansiran i skup u SAD koji organizuje generalni konzul takozvanog Kosova. Zapravo, reč je o prijemu za šefove misija u Ujedinjenim nacijama, na kome će govoriti odlazeća američka ambasadorka pri UN Niki Hejli.

Događaj je zakazan za 13. novembar, a tema o kojoj će biti reči je Kosovo u Interpolu, tačnije “Zašto bi Kosovo treba da postane član”. Bar tako piše na pozivnici koja je upućena predstavnicima raznih zemalja. Upravo će Hejlijeva na skupu dati svoje viđenje stvari na ovu temu.

Međutim, pored ovih, javno opredeljenih 1,2 miliona evra, proštinski mediji pisali su da je takozvani kosovski predsednik Hašim Tači mesecima unazad lobirao kako bi se sastao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Takođe, nije tajna da su kosovske vlade, i ranije, a i sadašnja, angažovale razne lobističke kuće po SAD kako bi im pomogle da dođu do svog cilja - priznanja Kosova kao nezavisne države i njenog članstva pre svega u UN, ali i svim ostalim međunarodnim organizacijama.

Međutim, pitanje je da li će Kosovo ovog puta uspeti u svom poduhvatu. Priština je i prošle godine podnela molbu za prijem u Interpol, ali je takozvani premijer Kosova Ramuš Haradinaj nedelju dana pre generalne skupštine u Kini povukao zahtev zbog nedostatka glasova podrške.

Foto: Wikipedia

Pre toga, slična situacija se desila kada članstvo Kosova u Interpolu uopšte nije ni došlo na dnevni red, i to zahvaljujući Srbiji, a pre svih Rusiji i Kini, koje su sa svoje strane lobirale protiv toga.

Interpol ima 192 članice, a od međunarodno priznatih država u njegovom članstvu nisu Severna Koreja i nekoliko pacifičkih država. Članice nisu ni nekoliko teritorija sa spornom državnošću kao što su Severni Kiper, Tajvan, Abhazija, Južna Osetija i Pridnjestrovlje.

Pročitajte još: NIJE GA BILO SRAMOTA! Tači JURIO DRŽAVNIKE u Parizu: OTKRIVENO šta je TRAŽIO od njih! (FOTO)

#Interpol

#Kosovo i Metohija

#Priština

'