AKTUELNO

Malo ovoga, malo onoga, dodaj još i ovo, neće se baciti sigurno...

Otprilike tako razmišlja prosečan srpski turista kad kreće na odmor. I dok se okrene, gepek je pun hrane i kojekajvih potrepština - zlu ne trebalo.

Svako od nas je, makar jednom to iskusio, uključujući i čuveni ručni frižider, bilo da je pun, ili prazan za tamošnje potrebe.

Ove godine ćete, ipak, morati dobro da razmislite pre nego krenete negde tako dobro snabdeveni na put, jer vrlo lako može da vam se dogodi da ostanete bez uloženog novca.

Ovo se pogotovo odnosi na meso svake vrste, uključujući i viršle, šnicle, kao i šunku, ali i mlečne proizvode poput sira, mleka, jogurta, ili recimo pavlake.

Ovo su pravila koja važe za odlazak u Grčku

Ukoliko planirate put u bilo koji deo ove zemlje, takođe, zaboravite na kuvana jela i kvarljive namirnice.

Ono što, s druge strane, jeste dozvoljeno jeste sveže voće i povrće, osim krompira. Takođe, možete poneti i dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Foto: Beta

Dozvoljeni su i pirinač, keks, makarone, čokolada, sokovi, kao i voda a ono što je bitno jeste da vrednost ovih namirnica ne prelazi 300 evra po putniku.

Hrvatska

S obzirom na to da je Hrvatska članica Eu, unošenje mesa, mleka i mlečnih proizvoda na njenu teritoriju, takođe nije dozvoljeno.

Ostali prehrambeni proizvodi uglavnom jesu, ali u ograničenim količinama.

U Hrvatsku, takođe, možete da unesete do 5 kilograma svežeg voća i povrća, hleb, čokoladu, keks, kao i ostale konditorske proizvode. Kao i u slučaju odlaska u Grčku, takođe možete da unesete 2 kilograma mleka u prahu za bebe i hrane za posebne potrebe. Hrvati će dozvoliti i unos do 5 litara vina, 16, kao i dve litre nekog drugog alkoholnog pića.

Crna Gora

Prilikom odlaska u Crnu Goru, takođe zaboravite na meso, ali će vam unos slatkiša, testenina, kao i ostalih nekvarljivih proizvoda biti dozvoljeno.

Kao i u slučaju Grčke i Hrvatske, dozvoljeno je do 5 kilograma svežeg voća i povrća (osim krompira), a bez problema ćete proći carinu i sa sušenim gljivama, sirovom kafom, čajevima, kakaom, litrom žestokog pića (obavezno u originalnoj ambalaži), kao i sa 5 litara flaširane vode, 5 litara sokova i ostalog bezalkoholnog pića, kao i kilogramom konzervirane hrane.

Foto: Tanjug

Šta ukoliko se oglušite o pravila?

Obično se nađe neko ko razmišlja u varijanti "Ma, neće mene, sigurno". Na nama je da vas uputimo, šta ako baš vas budu isproveravali.

Neće vas sigurno uhapsiti, ali će vas verovatno malo zadržati na granici dok ne pogledaju sve, a podrazumeva se da će vam oduzeti kvarljive namirnice i baciti ih. Isto važi i za hranu koja nije fabrički upakovana.

Unos alkohola i duvana

Kada je reč o duvanu, u vazdušnom i pomorskom saobraćaju, dozvoljeno je od duvanskih prerađevina nositi: 200 cigareta ili 100 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu, ili 50 cigara ili 250 grama duvana za pušenje.

U drumskom saobraćaju je, od duvanskih prerađevina, dozvoljeno nositi 40 cigareta ili 20 cigarilosa (težine do 3 grama po komadu), ili 10 cigara ili 50 grama duvana za pušenje.

Lica starija od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti: 1 litar alkoholnog pića sa udelom alkohola većim od 22%, ili 2 litra alkoholnog pića sa udelom alkohola manjim od 22%, ili 4 litra vina, ili 12 litara piva.

#Grčka

#Putovanja

'