AKTUELNO

Pred istražiteljima zagrebačkog Županijskog državnog tužilaštva jutros su počela ispitivanja osumnjičenih u slučaju Agrokor.

Istragom je obuhvaćeno 15 osoba, a juče je uhapšeno njih 12. Troje osumnjičenih, članovi porodice Todorić, osnivač Agrokora Ivica Todorić i njegovi sinovi Ante i Ivan, zasad nisu dostupni hrvatskim institucijama.

Prema dostupnim podacima, svi se nalaze u inostranstvu, odnosno u Londonu.

Prvi je jutros ispitan Damir Kuštrak, bivši član uprave Agrokora, jedini član bivšeg rukovodstva kojeg je vanredni poverenik za Agrokor uzeo za savetnika, a potom i bivša članica Agrokorove uprave Piruška Canjuga.

Uhapšeni su uglavom bivši članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, a među njima je i zet Ivice Todorića, Hrvoje Balent. Uhapšeno je i dvoje zaposlenih iz revizorske kuće Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za posrnuli hrvatski koncern.

MUP je sinoć saopštio da se protiv svih uhapšenih planira podnošenje krivične prijave Županijskom državnom tužilaštvu u Zagrebu zbog krivičnih dela zloupotrebe poverenja u privrednom poslovanju, falsifikovanja službene isprave i povrede obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

MUP je najavio da će s obzirom na opsežnosti pretraživanja najverovatnije nastaviti i danas. Akcija u slučaju Agrokor počela je u ponedeljak rano ujutro ulaskom policije u Kulmerove dvore, rezidenciji porodice Todorić. Na meti istrage su osobe koje su bile na čelu Agrokora pre nego što je posrnuli koncern preuzela vanredna uprava.

Uprava Agrokora je do dolaska vanrednog vladinog poverenika Ante Ramljaka imala sedmoro članova, a na vrhu je bio Ivica Todorić kao predsednik, a njegov stariji sin Ante bio je dopredsednik. Ostali članova uprave Agrokora imali su unutar kompanije titulu izvršnih potpredsednika.

Foto: Tanjug/Hina

Prema dostupnim informacijama, članovi porodice Todorić su u inostranstvu.

Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić poručio je jutros putem svog bloga da će biti dostupan hrvatskim pravnim institucijama i ocenio da se protiv njega vodi politički proces.

Advokat njegovog sina, Ante Todorića potvrdio je da se njegov klijent nalazi u Londonu i da je još pre više od mesec dana odjavio prebivalište u Hrvatskoj. Advokat tvrdi da stariji sin Ivice Todorića nije u bekstvu i da će, kada dobije poziv, biti dostupan hrvatskom pravosuđu.

Vanredni poverenik za Agrokor Ante Ramljak podneo je prošle sedmice krivične prijave protiv odgovornih u posrnulom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izveštaja uočene računovodstvene nepravilnosti.

Foto: Beta

Revidirani finansijski izveštaj za Agrokor Grupu i Agrokor d. d. pokazao je da se prethodnih godina prikazivala dobit, a da je kompanija bila milijarde u gubitku.

Todorićev advokat: Verujem da će moj klijent biti uhapšen

Advokat Anta Todorića je rekao da veruje da će njegov klijent završiti u pritvoru, preneo je index.hr. Rajko Čogurić je istakao i da je pretres imanja porodice Todorić trajao do ponedeljka kasno uveče. - Glavna zgrada je pretražena, sada se krenulo u ostale. Još nisu pronađeni nikakvi dokazi, a poziv za saslušanje nije stigao do mog klijenta. Do sada nije stigao nijedan pisani trag, ne znam zašto nije stigao poziv, to je neobjašnjivo - rekao je Čogurić. Dodao je i da će njegov klijent, čim dobije poziv, krenuti ka Zagrebu. - Ante Todorić će se javiti istražiteljima. Nemam podlogu da gradim odbranu, nemam inkriminacije koje mu se stavljaju na teret. Verujem da će biti uhapšen i da će biti u pritvoru. Ne znam gde su ostali članovi porodice Todorić - dodao je Čogurić. Ante je sin Ivice Todorića, protiv koga se vodi istraga zbog situacije u Agrokoru.

#Agrokor

#Sud

'