separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

region

Kitarović: Evropska komisija potvrdila ono što znamo, Hrvatska kaska za drugima!


Predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je najnoviji Izveštaj Evropske komisije potvrdio ono što se već dugo zna, a to je da Hrvatska zaostaje, kaska za drugima i ne razvija se onom dinamikom koja bi joj omogućila da uhvati korak ne samo sa najrazvijenim državama EU, već i sa onim sa kojima je, kako je rekla, do juče bila izjednačena, ako ne i razvijeija.


Evropska komisija objavila je juče izveštaj u kome se, između ostalog, navodi da je Hrvatska ostvarila ograničen napredak u sprovođenju prošlogodišnjih preporuka Evropske komisije.

- Jučerašnji izveštaj Evropske komisije o prekomernim makroekonomskim neravnotežana potvrdio je ono o čemu smo svesni dugo vremena. Zaostajemo, kaskamo za drugima i ne razvijamo se onom dinamikom koja bi nam omogućila hvatanje koraka, ne samo sa najrazvijenijim državama Evropske unije, već i s onim državama sa kojima smo do juče bili izjednačeni. Ako nije više razvijen - rekla je Grabar Kitarović.

Primetila je da su ovo samo neki od hroničnih problema hrvatskog društva i da ih kao takve treba prihvatiti ukoliko, kako je rekla, želimo zaista i iskreno rešiti.

- Ne smemo dozvoliti da se pred njima skrivamo, jer nas je skrivanje pred problemima zadnjih 18 godina dovelo na samo začelje Europske unije. Treba oibavkhatum naglašavati i pokazivati jer ćemosamo tako stvoriti okruženje i podsticaj svim nadležnim institucijama u državi za odlučno donošenje neophodnih odluka, kao i atmosferu u društvu koje će biti spremno da prihvati sve potrebne reforme - istakla je Grabar Kitarović.

Hrvatska je ostvarila ograničen napredak u sprovođenju prošlogodišnjih preporuka Evropske komisije, ali strukturne reforme nisu napredovale, stoji u Izveštaju EK, objavljenom juče sa analizom ekonomskog i socijalnog stanja u državama članicama, uključujući napredak u sprovođenju preporuka po državama članicama.

- Hrvatska je ostvarila ograničen napredak u sprovođenju preporuka iz 2017. godine. Fiskalna politika, potpomognuta povoljnim makroekonomskim uslovima, obezbedila je smanjenje udela duga, ali strukturne reforme nisu napredovale - navodi Komisija.

Komisija je, naime, u maju prošle godine uputila pet preporuka za Hrvatsku, koje se odnose na javne financije i oporezivanje, penzije, tržište rada i socijalnu zaštitu, određivanje plat, javnu upravu i državna poduzeća te uslužni sektor i pravosudni sistem.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti