AKTUELNO

Policija je juče po nalogu tužilaštva uhapsila Mojkovčanina Dragana Ćorića, koji je bio organizator letenja paraglajdingom sa uzletišta Brajići.

On je juče saslušan u tužilaštvu zbog sumnje da je počinio krivično delo ugrožavanje bezbednosti vazdušnog saobraćaja. Određeno mu je zadržavanje od 72 sata. Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru istražuje pogibiju paraglajdiste Dušana Simovića (45) iz Bijelog Polja i turistkinje iz Egipta Marijana Mikhail (28).

Oni su preksinoć podlegli povredama na putu ka bolnici, koje su zadobili prilikom prinudnog sletanja u zaleđu Jaza. Istražitelji kotorskog tužilaštva ispituju kako su mogli da uzlete sa Brajića, gde navodno nema regularnog uzletišta.

Izjavu je pred tužiocima dao i inspektor Agencije za civilno vazduhoplovstvo, koja je nadležna da kontroliše da li paraglajdisti imaju licence, ali i da li je uzletište regularno.

Opština Budva, kako prenose mediji, planom nije predvidela da se sa tog mesta uzleće. Iz Agencije, međutim, tvrde da uzletište na Brajićima ima njihovo odobrenje, te da je sletište predviđeno u Bečićima. Simović je kobnog dana sa tog uzletišta poveo turistkinju iz Egipta na let. On je bio iskusni paraglajdista i prvak sveta u tom sportu, ali i rukovodilac Centra za obuku paraglajding kluba „Dinamic“ iz Bijelog polja.

Uzleteli su oko 18 sati, ali ih je ubrzo uhvatilo olujno nevreme i punih dva i po sata, naočigled brojnih turista koji su ih posmatrali na Bečićkoj plaži, trajala je drama u vazduhu. Iako su pokušali da se prizemlje u zaleđu Bečićke plaže, jak vetar i kiša su ih omeli, pa su let nastavili ka Jazu. Ipak, teške povrede koje su zadobili prilikom sletanja bile su kobne za dvojac paraglajdista.

Simovićev kolega je drugim paraglajdingom povezao Marijaninog prijatelja Omara Hesam Mohamed Gharieba i oni su uspjeli da nepovrijeđeni slete na Jazu. Pojedini paraglajdisti su rekli da je reč o neregularnom uzletištu i da su godinama na to upozoravali.

Paraglajderi su navodno uzletali sa privatnih parcela, a svakodnevno su se obavljale panoramske ture kojima su turisti koristili i usluge instruktora, koji su morali da maju licencu Agencije. Mesto na kome sleću u zaleđu Bečićke plaže nalazi se u zoni Morskog dobra.

#Nebo

#Nesreća

#Paraglajderstvo

'