AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar pokušao je da uveri čelnike i žitelje Ilirske Bištrice da policija radi svoj posao na zaštiti granice, ali to nije ubedilo meštane da otkažu za subotu najavljeni protest protiv namere vlade da u pograničnom mestu Jelšane podigne centar za registraciju migranata.

Kako prenosi STA, lokalno stanovništvo želi više policijskih patrola na granici kako bi što manje miganata uspelo da uđe ilegalno iz Hrvatske u Sloveniju.

To bi im, kako kažu, pomoglo da se osećaju sigurnije pošto ilegalni migranti zalaze u njihova dvorišta, a žene i deca se boje da izađu napolje, naročito noću.

- Ako migrantske rute prolaze kroz naša dvorišta zahtevamo od države da nas zaštiti svim raspoloživim sredstvima - rekao je Ivan Ccaglar, predsednik Civilne inicijative za zaštitu granice koja organizuje protest na graničnom prelazu Jelšane.

Meštani kažu da bi želeli da na granici vide i patrole vojske i Fronteksa.

Ministar je rekao da će centar za registraciju biti formiran samo ako dođe do povećanog broja migranata, ali nije precizirao koji bi to broj trebalo da bude.

Najavio je da će ministarstvo unutrašnjih poslova razmotriti sve predloge meštana Ilirske Bistrice ali je priznao da policiji nedostaje ljudstvo tako da se planira uvođenje tehničkih sredstava za nadžor granice kao što su kamere.

Poklukar je rekao da se pored Ilirske Bistrice sa ovim problemima suočavaju i opštine Ccrnomelj i Kostel.

Prema podacima policije, broj ilegalnih migranata u Sloveniji porastao je za skoro 150 odsto u prva tri meseca u odnosu na isti period lane.

#Migranti

#Slovenija

'