AKTUELNO

Supruga francuskog predsednika Brižit Makron ponovo je na udaru kritika javnosti, ovaj put - prebacuju joj da se ponaša kao "kraljica Francuske".

Razlog tome je što ne poštuje protokol koji nalaže da na ceremonijama stoji iza supruga, umesto, kao što to ona čini - da stoji pored njega.

Takvo njeno ponašanje izazvalo je reakciju na društvenim mrežama, gde su počeli da je porede sa Marijom Antoanetom, prenosi britanski Tajms.

- Žena ne treba da bude pozadi - uzvratila je ona u utorak za francuski radio RTL.

Njen kontroverzni stav izazvao je podsmehe na društvenim mrežama, gde je nekoliko korisnika podsetilo da ona nije izabrana i da se ponaša kao "kraljica Francuske", dok su je drugi poredili sa suprugom francuskog kralja Luja XVI Marijom Antoanetom, koja je imala reputaciju raskalašne osobe i bila ubijena tokom Francuske revolucije.

Njeno shvatanje uloge prve dame zasnovano je na shvatanju da je zajednica koju formira sa Emanuelom Makronom "moderna zajednica u kojoj je žena izjednačena sa muškarcem", rekao je Tajmsu šef njenog kabineta.

Kako list podseća, ona je u septembru na sednici UN odbila da sedi u drugom redu sa drugim suprugama lidera i odlučila da sedi sa francuskom delegacijom.

Kako se navodi, Brižit Makron istražuje načine da preuzme veću ulogu u Jelisejskoj palati i fokusiraće se na portfolio od četiri do pet problema, uključujući socijalnu isključenost i prava osoba sa hendikepom.

#Emanuel Makron

#Francuska

'