AKTUELNO

Ofanziva je započeta 18. februara uz rusku podršku, i od tada je vojska oslobodila više od 80 odsto enklave a pobunjenici su saterani u tri izolovana džepa.

Sirijska vojska je danas zauzela dva pobunjenička uporišta u Istočnoj Guti, gde vlada predsednika Bašara el-Asada vodi ofanzivu da bi u potpunosti ovladala tom enklavom kod Damaska, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava.

U saopštenju se navodi da su vladine snage zauzele gradove Kafr Batna i Sakba, u pobunjeničkom džepu koji kontroliše islamistička grupa Fajlak al-Rahman, dok hiljade civila i dalje beži od borbi.

Tokom ofanzive započete 18. februara uz rusku podršku, vojska je, prema podacima te NVO, oslobodila više od 80 odsto enklave a pobunjenici su saterani u tri izolovana džepa.

Opservatorija navodi da u džepu gde je prisutna grupa Fajlak al-Rahman, koja ima oko 8.000 boraca, pobunjenici još uvek drže samo nekoliko mesta, Arbin, Zamalku, Hazeh, Ajn Tarmu i delove četvti Damaska Džobar.

- Borci se povlače na mesta koja još uvek drži Fajlak al-Rahman - naveo je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman i dodao da se borbe vode na periferiji tih mesta.

Iz tog područja do skoro pobunjeničke enklave hiljade civila beži da bi došlo do teritorije pod kontrolom vlade, navodi Opservatorija.

Prema podacima te NVO, od četvrtka je više od 50.000 civila napustilo pobunjeničke zone uprkos, kako se navodi, strahu nekih od njih od represije vlasti.

Suočeni s napredovanjem vojske, glavne pobunjeničke grupe u Istočnoj Guti, islamisti iz grupa Džaiš al-Islam, Fajlak al-Rahman i Ahrar al-Šam, izrazile su juče spremnost za "direktne pregovore" s Rusijom, pod pokroviteljstvom UN, o prekidu vatre. Oni su do skoro iskazivali odlučnost da ostanu u Istočnoj Guti.

Džaiš al-Islam kontroliše pobunjenički džep oko velikog grada Duma, dok je u rukama Ahrar al-Šama deo mesta Harasta.

Pročitajte još: Zaharova: Britanija reaguje zbog frustracija oko Sirije

#Napad

#Sirija

'