AKTUELNO

Rusija je u subotu saopštila da proteruje 23 britanske diplomate, kao odgovor na proterivanje istog broja ruskih diplomata iz Britanije.

Premijerka Britanije Tereza Mej saopštila je danas da će razmotriti sledeće korake, zajedno sa svojim saveznicima, nakon što je Rusija saopštila da će proterati 23 britanske diplomate iz zemlje.

- Nikada nećemo tolerisati pretnju po život britanskih građana na tlu Britanije od ruske vlade - rekla je danas Mejova na forumu Konzervativne stranke u Londonu, prenosi Rojters.

Britancima će biti dato vreme za zatvaranje konzulata u Sankt Peterburgu, rekao je neimenovani izvor u ruskom ministarstvu spoljnih poslova agenciji Tass. Datum zatvaranja biće definisan u skladu za međunarodnim normama, dodao je izvor.

Rusija je u subotu saopštila da proteruje 23 britanske diplomate, kao odgovor na proterivanje istog broja ruskih diplomata iz Britanije.

Ruska vlada odlučila je i da zatvori Britanski savet u Rusiji i da zatvori britanski konzulat u Sankt Peterburgu. Ministarstvo je britanskim diplomatama naredilo da napuste Rusiju u roku od nedelju dana.

Rusko ministarstvo je istaklo da ruska vlada može da preduzme dalje mere ako Britanija bude preduzela još neki neprijateljski korak prema Rusiji.

Britanska premijerka Tereze Mej prethodno je donela odluku o proterivanju ruskih diplomata iz Britanije.

Britanski ministar spoljnih poslova optužilo je ruskog predsednika Vladimira Putina da je lično naredio trovanje, što je Putinov portparol energično negirao.

Skripalj i njegova kćerka Julija i dalje se nalaze u kritičnom stanju posle trovanja nervnim agensom, 4. marta.

Pročitajte još: PREDSEDNIČKI IZBORI U RUSIJI: Otvorena biračka mesta na dalekom istoku

#Rusija

#Tereza Mej

'