AKTUELNO

Ukrajinsko uskraćivanje pristupa ruskih državljana glasačkim mestima u toj zemlji tokom ruskih predsedničkih izbora je apsolutno nezakonito, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Ruski državljani, koji su planirali da glasaju u Ukrajini, sopstvenim očima vide šta se tamo događa. Zato bi njihov izbor bio očigledan. Takav rezultat izražavanja volje nikada ne bi zadovoljio vlasti u Kijevu - istakla je Zaharova, prenosi Tass.

Prethodno je ruska agencija prenela da Ukrajina ne dozvoljava ruskim državljanima da glasaju u diplomatskim predstavništvima Rusije.

Kako navodi Tas s, biračko mesto u ruskoj ambasadi u Kijevu otvoreno je po planu, u 8:00 sati po lokalnom vremenu, ali su u zgradu mogli da uđu samo pripadnici osoblja ambasade, dok je glasačima uskraćena mogućnost ulaska.

Zaharova je danas navela da su kijevske vlasti počele da zastrašuju ruske državljane davno pre izbora za predsednika Rusije, šireći navode o predstojećim provokacijama i nasilju na glasačkim mesta u ruskim diplomatskim misijama.

Međutim, istakla je ona, kada je postalo očigledno da će ruski državljani izaći na glasanje, kijevske vlasti su pribegle merama bez presedana, objavljujući planove o blokiranju pristupa Rusa glasačkim mestima.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakumov najavio je ranije da će ruski državljani na dan izbora biti sprečeni da uđu u ruske diplomatske misije u Kijevu, Harkovu, Odesi i Lavovu.

Tass danas navodi da su stotine pripadnika službi bezbednosti, kao i ukrajinskih nacionalista, blokirale prištup ruskoj ambasadi u Kijevu još u subotu uveče. Oni proveravaju pasoše i u zgradu propuštaju samo diplomate. Slično stanje je i ispred ruskih konzulta u Harkovu, Odesi i Lavovu, dodaje Tass.

#Moskva

#Rusija

'