AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp čestitao je danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pobedu na izborima, a teme njihovog telefonskog razgovora bile su dalji kontakti Rusije i SAD, uključujući lični sastanak dva lidera, ali i situacija u Siriji, Ukrajini i na Korejskom poluostrvu, saopštio je Kremlj.

Tramp je, posle razgovora, izjavio da želi da se s Putinom sastane "u ne tako dalekoj budućnosti" kako bi razgovarali o trci u naoružanju, Severnoj Koreji, Ukrajini i Siriji, javljaju agencije.

Sagovornici su se založili za saradnju između dve zemlje u obezbeđivanju strateške stabilnosti i ograničavanju trke u naoružanju, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi Tas s.

- Generalno, razgovor je bio konstruktivan i poslovan, s fokusom na prevazilaženje problema koji su se nagomilali u rusko-američkim odnosima - saopštila je Pres služba Kremlja.

Dva lidera su se, kako se ističe, "založila za razvoj praktične saradnje u raznim oblastima, uključujući obezbeđivanje strateške stabilnosti i borbu protiv međunarodnog terorizma. Posebno su naglasili važnost zajedničkih napora u cilju ograničavanja trke u naoružanju".

Takođe, Tramp i Putin su tokom razgovora izrazili zainteresovanost za podsticanje ekonomske saradnje, s posebnim akcentom na energetski sektor.

Dve strane su se saglasile da razvijaju dalje bilateralne kontakte, između ostalog i u kontekstu promena u američkom Stejt departmentu. Posebna pažnja je bila posvećena pitanju mogućeg sastanka na visokom nivou, navodi Pres služba Kremlja.

Uz to, sagovornici su istakli značaj brzog napredovanja u rešavanju kriza u Siriji i Ukrajini, dodaje se u saopštenju.

Putin i Tramp su se složili i da bi trebalo koristiti samo mirne načine za ublažavanje tenzija na Korejskom poluostrvu.

- Dve strane su izrazile zadovoljstvo zbog smanjenja tenzija oko Korejskog poluostrva i istakle potrebu za daljim doslednim naporima u cilju rešavanja situacije mirnim, diplomatskim sredstvima - zaključuje Kremlj.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je, posle razgovora dva lidera, da oni nisu razgovarali o trovanju bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Britaniji, prenosi Interfaks.

Mediji su, uoči telefonskog razgovora Putina i Trampa, primetili da Tramp još nije čestitao Putinu ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima u Rusiji održanim u nedelju, a Peskov je ranije danas rekao novinarima da "nije ništa strašno" što još ne stižu čestitke od predsednika SAD.

Portparol Kremlja je rekao i da Trampovo ćutanje ne smatra "neprijateljskim činom", ocenivši da Tramp verovatno ima mnogo dnevnih obaveza i da će se sigurno javiti kasnije.

Bela kuća je juče saopštila da nije iznenađena ishodom ruskih izbora i da nije planiran poziv radi čestitanja, navodi AP.

Pročitajte još: Kim Džong-un čestitao Putinu pobedu - želi nastavak saradnje

#Donald Tramp

#Sastanak

#Vladimir Putin

'