AKTUELNO

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je da će američki ministar finansija Stiven Menučin uskoro otputovati u Kinu na razgovore, kako bi dve globalne ekonomske sile razmotrile trgovinske nesuglasice.

Tramp je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beloj kući s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, rekao u utorak da će Menučin "za nekoliko dana otputovati u Kinu na pregovore o trgovini", prenosi agencija AP.

Dodao je da su SAD i Kina" vrlo ozbiljne" i ponovio svoje planove o uvođenju dodatnih tarifa na uvoznu kinesku robu u vrednosti do 100 milijardi dolara.

- Znatno smo povećali tarife, i to će se nastaviti ako ne postignemo trgovinski sporazum. Mislim da imamo dobre šanse da se dogovorimo - rekao je Tramp.

Sjedinjene Države i Kina došle su do ivice sukoba u trgovinskom sporu koji može imati najozbiljnije posledice od Drugog svjetskog rata. Obe zemlje su najavile uvođenje carina na uzajamne uvozne proizvode u iznosu od po 50 milijardi dolara, s tim da Tramp želi da ih proširi na kinesku robu do dodatnih 100 milijardi dolara.

Menučin je izrazio optimizam da dve zemlje mogu da izbegnu trgovinski rat. On se prošle nedelje sastao sa finansijskim zvaničnicima iz Kine, Japana i Evrope.

Američka agencija dodaje da je kao znak dobre volje u aktuenoj situaciji, kineski predsednik Si Đinping ranije ovog meseca obećao da će šire otvoriti kinesko tržište za strane kompanije, što podiže nadu da će se spor sa Vašingtonom rešiti.

#Donald Tramp

#Kina

#Trgovina

'