AKTUELNO

Kako ističu, ramp je propustio priliku da Rusiju odlučno učini odgovornom za mešanje 2016. i da uputi snažno upozorenje u vezi sa budućim izborima.

Neki istaknuti republikanski i demokratski članovi Kongresa SAD oštro su juče kritikovali predsednika Donalda Trampa jer, kako navode, nije uputio snažno upozorenje ruskom predsedniku Vladimiru Putinu o mešanju u američke izbore.

Tramp je zapravo, ocenjuju oni, poslao Moskvi poruku o slabosti SAD, prenosi Rojters.

- Predsednik Tramp je propustio priliku da Rusiju odlučno učini odgovornom za mešanje 2016. i da uputi snažno upozorenje u vezi sa budućim izborima. Takav odgovor predsednika Trampa će Rusija videti kao znak slabosti i to će stvoriti daleko više problema nego što će ih rešiti - izjavila je senatorka Lindži Grejem, visoki član Republikanske partije i član Komiteta Senata za oružane snage.

Ona je tim rečima komentarisala Trampove izjave na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom posle samita u Helsinkiju. Tramp je danas, stojeći pored Putina pred novinarama, rekao da nema razloga da smatra da je Rusija hakovala američke izbore 2016. kako bi njemu pomogla da pobedi i istakao da je Putin "izuzetno snažno to danas porekao".

Lider demokrata u Senatu Čarls Šumer rekao je da je Trampov pristup u Helsinkiju danas bio bez presedana za jednog lidera SAD.

- Da predsednik SAD stane na stranu predsednika Putina protiv sprovođenja američkog zakona, američkih vojnih zvaničnika i američkih obaveštajnih službi je nesmotreno, opasno i dokaz je slabosti - ocenio je Šumer.

Još jedan republikanski senator, Džef Flejk, okarakterisao je Trampove reči kao "sramotne".

- Nikad nisam ni pomislio da ću doživeti dan kada će naš američki predsednik stati pored ruskog predsednika i okriviti SAD za rusku agresiju. To je sramotno - zaključio je Flejk.

#Donald Tramp

#Moskva

#kongresmen

'