AKTUELNO

'Ulica Oksford je najbolja meta jer je prometna, očekujem da ću pobiti oko sto ljudi. Kamion je najbolje sredstvo jer mi garantuje da ću pobiti što više.'

Levis Ludlov (26) koji je prešao u islam, priznao je krivicu za planiranje stravičnog zločina. Naime, Ludlov je imao nameru da ispred Diznijeve prodavnice u londonskoj ulici Oksford pobije oko sto ljudi.

Osumnjičeni se zakleo na vernost Islamskoj državi i pripremao se na vožnju kombijem smrti u glavnom trgovačkom delu Londona ili kod muzeja Madam Tiso.

Koristeći lažno ime, on je između 15. marta i 19. aprila kupio mobilni telefon i zabeležio planove izvršenja napada na papiru koji je kasnije pronađen iscepkan u kanti za smeće.

Kao "idealnu metu" odabrao je ulicu Oksford i s tim u vezi zabeležio: "očekujem da bi moglo da nastrada oko sto ljudi".

Pisao je i kako je najbolje koristiti kamion, jer bi žrtve pokošene ovim vozilom zasigurno preminule, a ulica Oksford je jako prometna, te je čini idealnom metom.

Ludlov je, inače, iz Kenta, okruga u jugoistočnoj Engleskoj. U februaru ga je britanska policija zaustavila na aerodromu Hitrou, neposredno pre ukrcavanja na avion za Filipine, kada je i uhapšen.

Na jesen ga očekuju suđenja po dve tačke optužnice: za pripremi terorističkih akcija i za finansiranje terorizma. Na saslušanju se pred sudijom izjasnio krivim za planiranje napada u Velikoj Britaniji, kao i za finansiranje u inostranstvu.

Na Filipine je trebalo da otputuje, kako saznaje policija, da bi se sreo sa čovekom po imenu Abu Iaken, koji se nalazio u oblasti države u kojoj je zabeleženo veliko prisustvo pristalica Islamske države. Iakenu je čak slao i novac preko Fejsbuk naloga i PejPala.

Pročitajte još: HAOS U KANADI: Ubijene najmanje četiri osobe od kojih su dve policajci! Uhapšen jedan osumnjičeni za pucnjavu! (FOTO+UŽIVO)

#London

#Napad

'