AKTUELNO

Predsednici Rusije i Egipta, Vladimir Putin i Abdel-Fatah el-Sisi, popisali su danas sporazum o strateškom partnerstvu koji bi trebalo da poboljša trgovinu i druge veze dve zemlje.

Sporazum je zaključen tokom trodnevne posete egipatskog lidera Rusiji.

Tokom današnjih razgovora s Putinom, el-Sisi je tražio od Rusije da vrati letove kao egipatskim letovalištima, koje je Moskva suspendovala posle eksplozije bombe koju je Islamska država postavila u ruskom avionu u oktobru 2015. kada su iznad Sinaja poginule 224 osobe.

Letovi između Moskve i Kaira su obnovljeni u aprilu pošto su egipatski zvaničnici pojačali bezbednosne mere na aerodromu, ali su se otegli pregovori o vraćanju direktnih letova ka letovalištima na Crvenom moru.

Putin je posle razgovora u Sočiju rekao da je s el-Sisijem razgovarao o tom pitanju i da su egipatski zvaničnici uradili "sve neophodno za povećanje bezbednosti letova".

- Pokušaćemo da obnovimo čarter letove na tim rutama što pre - rekao je Putin.

Putin i el-Sisi su potpisali sporazum o partnerstvu i strateškoj saradnju za koji je egipatski predsednik rekao da bi trebalo da "otvori novo poglavlje" u saradnji dve zemlje.

Dva predsednika su razvila bliske lične veze i nastoje da prošire odnose dve zemlje koji su znatno ojačali prethodnih godina.

Foto: Tanjug

Ovo je četvrti put da el-Sisi dolazi u Rusiju otkada je postao predsednik 2014. Putin je posetio Egipat 2015. i 2017. godine.

Ruski predsednik je rekao da su razgovarali i o proširenju trgovine oružjem i vojnih veza, navodeći da su ruski i egipatski padobranci izveli zajedničke vežbe u Egiptu.

Egipat je potpisao ugovore o kupovini ruskog oružja u vrednosti više milijardi dolara, uključujući borbene avione i jurišne helikoptere. Kada je Putin u decembru bio u Kairu, potpisan je ugovor da Rusija gradi nuklearnu elektranu u Dabi.

Putin i el-Sisi su razgovarali o sprovođenju ugovora o gradnji nuklearne elektrane, kao i o uspostavljanju ruskog industrijskog parka uz Suecki kanal. Putin je dodao da ruske kompanije očekuju da investiraju do sedam milijardi dolara u izgradnju fabrika u toj zoni.

#Abdel Fatah el Sisi

#Egipat

#Rusija

#Sporazum

#Vladimir Putin

'