AKTUELNO

Opstajanje i proširenje tenzija između dve najveće ekonomije sveta će verovatno imati široko rasprostranjene negativne implikacije podrivajući investicije, navodi se u saopštenju.

Rejting agencija Mudis (Moody's) upozorila je danas da će globalni ekonomski rast u naredne dve godine verovatno usporiti, dodajući da očekuje dalju eskalaciju trgovinskog rata između Sjedinjenih Država i Kine.

- Očekujemo da će globalni rast usporiti na ispod 3,0 procenta 2019. i 2020. godine, sa procenjenog nivoa od 3,3 odsto prošle i ove godine - navodi Mudis u novom izveštaju, a prenosi Rojters.

Dodaje da će nedavno uvedene tarife na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara verovatno biti povećane na 25 posto u januaru iduće godine, sa njihovog sadašnjeg nivoa od 10 procenata.

- U obe zemlje će ukupan direktni makro uticaj na rast moći da se rešava. Međutim, opstajanje i proširenje tenzija između dve najveće ekonomije sveta će verovatno imati široko rasprostranjene negativne implikacije podrivajući investicije - naveo je Mudis.

#Kina

#SAD

'