AKTUELNO

Jedan od prolaznika izjavio je da je napadač bio obučen u "islamsku odeću i da je afričkog izgleda".

Ekstremistička organizacija "Islamska država" saopštila je da je jedan od njenih boraca izveo danas napad nožem u Melburnu u kome je jedna osoba nastradala, a dve su povređene, saopštila je novinska agencija te grupe Amak. Ova organizacija nije pružila dokaze za iznetu tvdnju, preneo je Rojters.

U centru australijskog grada Melburna danas je troje ljudi  izbodeno, od kojih je jedna osoba preminula, a napadača koji ih je napao i vitlao nožžem na ulici policija je upucala i primljen je u bolnicu u kritičnom stanju. Policija je saopštila da ovaj slučaj tretira kao teroristički napad.

- Troje ljudi je izbodeno, nažžalost jedna od tih osoba preminula je na licu mesta. U ovom trenutku nema saznanja o povezanosti sa terorizmom, ali bićemo otvorenog uma u vezi sa bilo kakvom vezom - kazao je novinarima šef policije australijske savezne države Viktorija Dejvid Klejton, prenosi Rojters.

Australijski mediji javljaju da druga žžrtva ima povredu glave, a stanje treće povređene osobe nije poznato.

Haos je krenuo u popodnevnim časovima po lokalnom vremenu kada je policija pozvana zbog vozila koje je gorelo u ulici Burk.

Na video snimcima koji su se pojavili na internetu vidi se kako muškarac preti policiji držžeći u ruci nešto nalik na nožž, a jedan od prolaznika pokušava da ga zaustavi gurajući potrošačka kolica ka njemu.

Policija je saoštila da je napadač nakon ranjavanja uhapšen i da su stražžari postavljeni ispred njegove bolničke sobe.

Jedan od prolaznika Dru Her kazao je za Australijski asošiejtid pres (AAP) da je hodao ulicom kada je čuo eksploziju koja je došla od automobila koji se zapalio i da je potom video "velikog momka kako udara policijski automobil".

Her je naveo da je "oko 1,93 metra visoki napadač bio obučen u islamsku odeću i imao afrički izgled".

- Policajci su pokušavali da ga obore udarajući ga palicama, ali on se nije dao - rekao je očevidac.

#Australija

#Melburn

#Napad

#Nož

'