AKTUELNO

U svim državama gde je "Huavej" otvorio svoje filijale i predstavništva, kompanija radi u skladu sa lokalnim zakonima.

Kineski proizvođač pametnih telefona "Huavej“ spreman da potpiše sa Vladama različitih država sporazum da neće koristiti bekdore za dobijanje pristupa podacima korisnika.

- Kina nema nikakvih zakonskih normi koje zahtevaju od kompanija da se bave prikupljanjem obaveštajnih podataka. Mi izražavamo svoj stav Vladam svih država da smo spremni da potpišemo sporazum o isključivanju bekdora - rekao je jedan od rukovodilaca kompanije Lijang Hua.

Upravo optužbe za prikupljanje poverljivih informacija korisnika i njihovu predaju kineskoj Vladi bili su razlog za uvođenje sankcija predsednika SAD Donalda Trampa protiv "Huaveja". Sredinom maja on je uključio kompaniju u crnu listu, zabranivši američkom biznisu saradnju sa njom.

Bekdor je program koji instaliraju virusi, crvi ili trojanski konji (bez znanja vlasnika) i koji služi da trećim osobama omogućava nesmetan i od vlasnika neovlašćen pristup računaru. Bekdor koristi slabosti operativnog ili zaštitnih sistema (zaštitnog zida ili antivirusnog programa).

#Trgovina

#Zabrana

'