separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

PRVI KOMANDANT TZV. OVK PRED SUDOM: Rustem Mustafa pregovara kako će da se preda


Do sada su saslušana trojica bivših komandanata OVK, ali njihov identitet i razlozi zbog kojih su saslušavani, nisu objavljeni.


Prištinska Koha tvrdi da će biti podignuta prva optužnica na Kosovu i Metohiji za ratne zločine protiv bivšeg komandanta OVK i nekadašnji poslanik u kosovskoj Skupštini, a navodi da je reč o Rustemu Mustafi, komandantu OVK za Podujevsku oblast. 

To je Koha objavila na svom sajtu, pozivajući se na neimenovane izvore, a kako se dodaje, podizanje optužnice se ocekuje u januaru. 

Jedan od bivših komandanata Oslobodilacke vojske Kosova i nekadašnji poslanik u kosovskom parlamentu, poznat po ratnom nadimku "komandant Remi", pregovara sa Specijalnim sudom za zlocine OVK o nacinu na koji ce se predati tom sudu, piše Koha. Pozivajuci se na izvore u tom sudu, Koha piše da je spremna prva optužnica protiv bivšeg regionalnog komandanta OVK, kao i da su istražitelji Specijalnog suda nedavno bili na Kosovu kako bi dogovorili način predaje.

- Verovatno je da ce uskoro biti postignut dogovor o dobrovoljnoj predaji - rekao je neimenovani izvor prištinskom dnevniku. 

Mustafa je dobio poziv da bude saslušan 14. januara, rekao je njegov advokat. Kako je prethodno navela Koha, specijalni tužilac Džek Smit pripremio je prvu optužnicu, na osnovu sedmogodišnje istrage o zločinima, koji proističu iz izveštaja Dika Martija i Saveta Evrope. 

- Istražitelji su bili na Kosovu i pregovarali su o potencijalnoj predaji osumnjičenog i ima šanse da se dogovor postigne brzo o njegovoj dobrovoljnoj predaji - rekao je izvor za KTV.

Portparol Kancelarije Specijalnog tužioca nije htela da komentariše ovu informaciju. 

- Kancelarija Specijalnog tužioca ne komentariše niti će komentarisati nagađanja oko potencijalnog vremena podizanja optužnica, ili davati specifične informacije o statusu istraga. Kancelarija Specijalnog tužioca je angažovana na istrazi svih navoda iz izveštaja SE, koji je izradio švajcarski senator Dik Marti, i ima za cilj da obezbedi da se svi navodi adresiraju i u potpunosti istraže - rekao je Kristofer Benet, portparol Kancelarije Specijalnog tužioca.

Kosovski sajt Ekspres navodi i da su do sada saslušana trojica bivših komandanata OVK, ali njihov identitet i razlozi zbog kojih su saslušavani, nisu objavljeni.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti