AKTUELNO

Vojni helikopteri evakuisali su danas grupu nemačkih srednjoškolaca koji su došli na zimski odmor u Austriju ali su skoro nedelju dana bili zarobljeni u hotelu zbog rekordnog snega u zemlji.

Austrijska vojska je saopštila da je poslala dva helikoptera da evakuiše 66 đaka i nastavnika iz skijališta Kasberg u Grinauu u centralnoj Austriji gde su stigli u subotu na skijaški odmor, ali nije bilo ništa od skijanja zbog višemetarskg snega koji je pao u velikom delu zemlje.

Skijalište Kasberg, kao i druga austrijska skijališta zatvoreno je nekoliko dana zbog rizika od lavina, pada drveća ili prekida struje.

Srednjoškolci su uprkos lošoj sreći što se tiče snega bili raspoloženi i ispunjavali vreme društvenim igrama, pošto nije bilo struje za telefone ili televiziju, prenose mediji.

Foto: Tanjug

Do tri metra snega i čak više na nekim mestima palo je od prošlog četvrtka na zapadu i u centru Austrije. Instalacije za skijalište Lozer u Štajerskoj, na visini od 1.500 metara potpuno su nestale pod pet metara snega.

Oko 500 vojnika bilo je na terenu danas da oslobode krovove i puteve u mestima gde je situacija najkritičnija. Još hiljadu vojnika je u pripravnosti, spremno je da interveniše u slučaju potrebe, saopštila je vlada.

Takođe se sprovode hitne operacije evakuacije iz mesta blokiranih snegom više dana. Vojska, vatrogasci i timovi civilne zaštite žele da iskoriste današnje smirenje vremenskih prilika da intervenišu pre novih padavina očekivanih ovog vikenda.

Rizik od lavina je i dalje vrlo visok i stanovnici nekih krajeva Insbruka, glavnog grada Tirola okruženog planinama, zamoljeni su da zaštite vrata i prozore svojih kuća.

Foto: Tanjug

Nevreme pogada i jug Nemačke gde je vojska takodje pozvana kao pojačanje za operacije čiščenja snega i evakuacije.

Više vozača provelo je noćas noć u svojih vozilima na autoputu A8 jugoistočno od Minihena pre nego što je saobraćaj ponovo jutros uspostavljen. Oko 90 letova otkazano je danas na aerodromu u Minhenu.

Kao i druga mesta u regionu čuveno skijalište Garmiš Partenkirhen u Bavarskoj proglasilo je stanje prirodne katastrofe. Jedan devetogodišnji dečak stradao je juče kada ga je poklopilo drvo koje se srušilo pod teretom snega.

#Austrija

#Sneg

'