AKTUELNO

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio j da će Ministarstvo unutrašnjih poslova predložiti uvođenje novog krivičnog dela - pripremanje krivičnog dela teško ubistvo u Krivični zakonik, pre svega u cilju preventivnog delovanja i sprečavanja dešavanja ovakvih ubistava na ulicama Srbije.

- Želimo da na ovaj način prevaziđemo nedostatke sa kojima se srećemo u praksi. U ovom trenutku shodno važećoj regulativi, kada imamo određene dokaze da neko priprema ubistvo, za to ga ne možemo procesuirati, već eventualno za neko blaže krivično delo, kao što je nedozvoljeno držanje oružja - rekao je Rebić, obrazlažući predlog koji MUP priprema.

On je istakao da su spekulacije da bi zbog uvođenja ovog krivičnog dela na stotine građana moglo da završi u pritvoru potpuno apsurdne.

- Policija, nadležna tužilaštva i sudije će hapsiti i određivati pritvor, kao i uvek, samo u slučajevima kada za to postoje konkretni dokazi. U Srbiji je od 2013. godine na snazi tužilačka istraga koja podrazumeva da policijski službenici rade isključivo po nalogu tužioca, prikupkljaju dokaze, tužilac procenjuje te dokaze i na kraju sudija za prethodni postupak donosi odluku o pritvoru, ukoliko smatra da je prikupljeno dovoljno dokaza - podsetio je Rebić.

Direktor policije je podcrtao da će, kao što je to ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i najavio, predstavnici MUP-a sa pomenutim predlogom izaći pred interresornu radnu grupu koja se bavi izradom predloga izmena i dopuna Krivičnog zakonika.

- Ona se sastoji od predstavnika Ministarstva pravde, koji su nosioci izrade predloga, zatim Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Udruženja tužilaca i sudija, predstavnika advokatske komore, profesora Pravnog fakulteta u Beogradu i nevladinih organizacija. Sasvim sam siguran da ćemo svi zajedno temeljno razmotriti ovaj predlog i da će on, ukoliko procenimo da je to adekvatno, naći mesto u predlogu izmena Krivičnog zakonika, sa kojima će se potom izaći pred Narodnu skupštinu - rekao je Rebić.

#Vladimir Rebić

'