AKTUELNO

Rušitelji, kojima je glavni zadatak zaustavljanje napretka srpskog naroda i države, ujedinjuju se u nastojanju da ostvare pogubne ciljeve i sa avetima zla iz prošlosti - što je u širokim masama već razgolićeno i odbačeno sa indignacijom.

Ovo je i zaključak oštrog protesta Okružnog odbora SUBNOR-a Srbije za Šumadiju i Gradskog odbora u Kragujevcu, koji su se obratili javnosti povodom "gostovanja" glumca i, valjda, novopečenog navodnog političara Sergeja Trifunovića u njihovom gradu i rečima i postupcima veoma uzbudio javnost.

- Ako neko priziva aveti zla prošlosti Dimitrija Ljotića, predsednika fašističkog „Zbora“ čiji su pripadnici zdušno sa nemačkim fašistima učestvovali u streljanjima antifašista, rodoljuba i patriota i solunskih ratnika u Bagremaru 20. oktobra 1941. godine, đaka u Šumaricama, prkosnog profesora i Narodnog heroja Miloja Pavlovića, zatim Draže Mihailovića i njegovih ”crnih trojki” koje su počinile nečuvena zverstva širom Šumadije i u smrt odvele decu, žene i starice, pa pokušavaju da uz njihov skup stave proslavljene heroje i komandante poput Koče Popovića, španskog borca, velikog internacionaliste i patriote, kao što to čini Sergej Trifunović, predsednik nekakvog PSG, glumac koji je u kragujevačkim Šumaricama učestvovao u izvođenju poeme „Veliki školski čas“.

Srbiju su napadali mnogi, agresori, zavojevači, tuđinci. Od 1804. godine, kada je besmrtni Vožd Georgije Petrović „Crni Đorđe“ podigao ustanak protiv Otomanske imperije, preko Miloša Obrenovića, vođe Drugog srpskog ustanka, vojvoda Stepe Stepanovića, Živojina Mišića, Radomira Putnika, Kragujevac i Šumadija su znali da brane slobodu i slobodarstvo.

Sergej Trifunović, glumac, zaboravlja da Šumadija čuva i brani svetle likove Josifa Šnersona, Milića Radovanovića, Milana Blagojevića Španca, junake Aprilskog rata Veselina Divca, majora Dragoljuba J. Krgušića, potporučnika Draga Govedarice, heroje poput Darinke Radović sa ćerkama Radmilom i Stankom, Sofiju Ristić, Živadina Nestorovića, Živadina Aksentijevića iz Šume – sve patriote i slobodare kojima su ”naglašene dike” prekratile život.

Glumče, ne ulazeći u vaše akademsko zvanje koje poštujemo, potvrđujemo da je iz Šumadije krenula buna protiv Turaka, ali ne i protiv vlastitog naroda i Srbije. Veliki srpski pesnik, vladika Rade, ili ako više znači Petar II Petrović Njegoš, tajnovidac lovćenski je zapisao „Za mačka je goveđa glava velika”.

Ne prizivajte bune i zlo „jer Srbija je velika tajna“ a ujedno i večna. Nisu uspeli Turci (Osmanlije), Austrougari, nemački fašisti, ni NATO agresori.

Metino brdo, Medna, Šumarice, Bagremar, Ilićevo, Maršić, Grošnica i njihove žrtve svedoče o slobodi i slobodarstvu.

Ne prizivajte Ljotića, Nedića, Dražu i ostale osuđene izdajnike srpskog naroda. Ne udarajte na Srbiju, jer ona je uvek znala da se odbrani od rušitelja i mrzitelja!” – kaže se u saopštenju Okružnog odbora SUBNOR-a Srbije za Šumadiju i Gradskog odbora Kragujevca.

Pročitajte još: JEVREJSKA OPŠTINA BEOGRAD PORUČILA TRIFUNOVIĆU: 'Normalizacija' nacista je opasan presedan - Razumete li razliku između Ante Pavelića i Ive Lole Ribara?

#SUBNOR

#Sergej Trifunović

'