AKTUELNO

Predstavnici vladajuće većine u parlamentu danas su se pozitivno izjasnili o predlozima izmena zakona o obrazovanju uz ocenu da je Ministarstvo prosvete tim izmenama napravilo "veliki iskorak i pokazalo da Srbija razmišlja o budućnosti".

Pred poslanicima, među kojima zbog aktivnog bojkota nisu oni iz Saveza za Srbiju, nalazi se brojni predlozi izmena i dopuna zakona koji se tiču obrazovanja, kulture - Srpske književne zadruge, izbora sudija, predsednika sudova, avio saobraćaja, graničnih prelaza, nuklearnog istraživanja, oružja i municije.

Ako se izuzmu poslanici Srpske radikalne stranke, oni iz vladajuće koalicije najavili su podršku zakonima, koji će prema rečima poslanika SNS Vladimira Orlića omogućiti i ukidajne viza, pristupanje izgradnji infrastruktue, brigu o đacima, studentima a samim tim i o budućnosti Srbije zasnovanoj na znanju, radu i kompetencijama.

Prema rečima Orlića, zakoni su nastvak kontinuiteta ozbiljne politike, koju vodi Vlada Srbije.

Foto: Tanjug

Na najveće odobravanje naišao je Nacrt izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja na osnovu koga će, prema navodima ministra Mladen Šarčević i dve gimnazije - beogradska Matematicka i novosadska "Jova Jovanović Zmaj" dobiti status ustanova od posebnog nacionalnog značaja.

- Čuli ste ministre to su danas svi pohvalili. Jedna od mera predlaže da dve škole koje na najbolji način predsavljaju Srbiju gde god da se pojave, dobiju taj status od posebog značaja, što apsolutno i zaslužuju - rekao je Orlić i pozvao nadležne da odmah počnu da razmišljaju kako da se dodatno pomogne tim školama.

- Moramo da razmišljamo da zapošljavamo samo najbolje, najiskusnije, kadar koji će đacima pomoći da budu još bolji - rekao je on i dodao da ta razmišljanja mogu da idu i u pravcu pomoći oko smeštaja.

Njegova koleginica iz SNS Aleksandra Tomić ocenjuje da taj set zakona potvrđuje da vlast želi da otvara nova radna mesta i zadrži decu u Srbiji.

Poslanica Jedinstvene Srbije, Marija Jevđić navela je da će ta stranka podržati sve predloge zakona.

Foto: Tanjug

- Zakoni koji dolaze iz Minitsarstva prosvete osnov su za unapređenje zemlje, akcenat stavljaju na efikasnost obrazovanja, doprinose kvalitetnijem predškolskom obrazovanju - rekla je ona i dodala da je važno da vrtići budu dostpuni svoj deci - socijalno ugroženoj i romskoj.

Prema njenim rečima, veliki broj međunarodnih sporazuma govori da Srbija vodi aktivnu međunarodnu politiku sa akcentom na povlačenje nezavisnosti Kosova.

Poslanik grupe Pokret socijalista, Ujedinjena i Narodna seljačka strankaĐorđe Komlenski pohvalio je izmene i dopune zakona o učeničkom i studentskom standardu uz ocenu da je važno da se usaglasavanje ne svodi samo na zakonsko, već i sa porastom standarda u Srbiji. Kao jako važno ocenio je to što je prekinut diskontinuitet večitih studenata. Podržao je i izbor novih sudija uz ocenu da su oni nova sveža, mlada krv, puna energije.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović najavio je da će socijalisti podržati sve predložene zakone.

- Mala smo država, ali poznata po dobrom obrazovanju i sa tim trendom treba da nastvimo - rekao je on.

#Skupština Srbije

'