AKTUELNO

Odbrana generala nada se da će sudsko veće u Hagu odobriti zahtev o privremenom puštanju. Moguće je da u Srbiji bude krajem marta.

General Ratko Mladić mogao bi da dođe u Srbiju na privremenu slobodu krajem marta. On je zatražio od suda u Hagu da mu dozvole da na 25 godina od ubistva poseti grob svoje ćerke Ane u Beogradu, a godišnjica je 24. marta.

Generalova odbrana podnela je nedavno zahtev da se Mladić pusti na sedam dana, kako bi obišao grobove ćerke, majke Stane, brata Milivoja i nekoliko bliskih rođaka. Uz zahtev su priložili i garancije vlada Srbije i Republike Srpske da će nakon toga biti vraćen u pritvor u Sheveningenu, pišu "Novosti".

Međutim, pitanje je i da li će sudsko veće za mesec dana uspeti da donese odluku, jer je tužilaštvo čekalo poslednji dan svog roka da dostavi odgovor na zahtev odbrane. Prema proceduri, sad branioci treba da odgovore, a onda ponovo tužilaštvo da se izjasni o njihovom odgovoru. Tek posle toga sudsko veće razmatra zahtev.

Mladićev branilac Branko Lukić kaže nam da se nadaju da će sudsko veće izaći u susret njihovom zahtevu i na nekoliko dana pustiti generala na privremenu slobodu:

- Postoje humanitarni razlozi, koji sasvim opravdavaju naš zahtev. Mladić je star čovek, narušenog zdravlja i sasvim je na mestu dozvoliti mu da obiđe te grobove. Takođe, nema šanse da pobegne, jer bi bio neprestano nadgledan, a i ozbiljno je bolestan i ne može da se ne leči. Takođe, Srbija je do sada svakoga sa privremene slobode vraćala u Hag. Zaista očekujemo da će ovo veće imati razumevanja za razliku od onog prvostepenog, nerazumnog.

#Hag

#Ratko Mladić

'