AKTUELNO

Italijanski budžet ne sadrži mere koje bi mogle da podstaknu ekonomski rast, zbog čega je Italija "rizik od zaraze" po ostatak evrozone, piše danas italijanski dnevnik "Republika", pozivajući se na dokument Evropske komisije.

List citira "Izveštaj o državi" Evropske komisije, koji bi trebalo da bude odobren, a u kojem se navodi da će italijanski budžet imati negativne efekte na ekonomski rast, deficit i dug, prenosi Rojters.

- Nema mera koje mogu pozitivno da utiču na dugoročni rast - navodi se u dokumentu EK, prema pisanju lista.

Italija je pala u recesiju krajem 2018. godine i Komisija predviđa da će ove godine imati rast od samo 0,2 posto, što je manje od njene prognoze iz novembra o rastu od 1,2 odsto.

Ovo nepredviđeno usporavanje moglo bi da oteža vladi u Rimu da ostvari ciljani deficit od 2,04 odsto bruto domaćeg proizvoda ove godine, koji predstavlja teško izvojevan kompromis dogovoren sa Komisijom prošle godine, navodi britanska agencija.

Zamenik premijera Mateo Salvini izjavio je za Radio RAI da je prerano reći da li će vlada morati da koriguje budžet kasnije ove godine, jer je "merama predviđenim državnim budžetom potrebno vreme da deluju (pozitivno) na ekonomiju".

Ministar ekonomije Đovani Trija rekao je u sredu da bi dve milijarde evra izdvojene u budžetu za 2019. na ime rezervi za nepredviđene rashode trebalo da budu dovoljne da pokriju bilo kakav manjak.

#Evropska komisija

#Italija

'