AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ponovio je danas da je Srbija spremna na nastavak dijaloga sa Prištinom kada ona ukine takse na uvoz iz centralne Srbije i da je za Srbiju očuvanje stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi od ključnog interesa.

- Sa svoje strane spremni smo, kada Priština ukine ovu nezamislivu meru da se onemogući protok robe u 21. veku, da nastavimo razgovore u najboljoj veri, sa ciljem iznalaženja trajnog i suštinski kompromisnog rešenja za pitanje KiM- rekao je Dačič na otvaranju zasedanju Parlamentarne skupštine Mediterana u Beogradu.

On je zahvalio zemljama koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu i onima koje su to priznanje povuke, navodeći da su time uputili snažnu podršku stavu Srbije, ali i dijalogu kao principu na kojem moramo insistirati u procesima rešavanja spornih pitanja, na putu do kompromisnih i trajnih rešenja.

Takođe, prema njegovim rečima, Srbija je zahvalna Parlamentarnoj skupštini Mediterana na zadržavanju principijelne pozicije u pogledu podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, poštovanju rezolucije SB UN 1244 i odbacivanju mogućnosti prijema Kosova u članstvo te organizacije.

Dačić je naveo i da je za Srbiju očuvanje stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi i orijentacija svih zemalja ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima od ključnog interesa, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije. Dačič je kazao da važan podsticaj predstavlja i postojanje zajedničke vizije – integracija svih država regiona u EU I dodao da perspektiva članstva u EU suštinski je uticala na unapređenje saradnje i doprinela da se mnoga otvorena pitanja rešavaju dijalogom, sa ciljem pune stabilizacije prilika u regionu.

- Na tom putu smo ponekada suočeni i sa teškim preprekama, poput aktuelnog procesa dijaloga Beograda i Prištine, odnosno njegovog zastoja usled nerazumnih i iracionalnih poteza Prištine poput jedne u nizu jednostranih odluka da uvede stoprocentne carine na robu iz centralne Srbije - napomenuo je Dačić.

Potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić ukazao je na značaj parlamentarnog dijaloga i značaj Parlamentarne skupštine Mediterana. On je naveo je da je Beograd i ranije bio mesto dijaloga što govori o posvećenosti Srbije miru i stabilnosti i poštovanju ljudskih prava i sloboda, ali i njenom ugledu u međunarodnoj zajednici.

#Ivica Dačić

#Priština

'