AKTUELNO

Naši gradovi su već devet godina pobratimi, ali ti odnosi traju mnogo duže. Dajemo pravi primer kako mogu da sarađuju gradovi koji su bliski i koji imaju ljude koji dele mnogo toga zajedničkog - rekao je ovom prilikom Vesić.

U Ljubljani će biti otkrivena spomen ploča srpskom pukovniku Stevanu Švabiću koji je 1918. godine zajedno sa srpskim vojnicima i slovenačkim dobrovoljcima branio Ljubljanu u Prvom svetskom ratu, dogovoreno je danas na sastanku zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića i gradonačelnika slovenačke prestonice Zorana Jankovića.

Janković je na sastanku, održanom u Gradskoj kući Ljubljane, sa zadovoljstvom prihvatio taj Vesićev predlog, a kako je rečeno spomen ploču će finansirati Grad Beograd.

- Na taj način želimo da pokažemo da imamo zajedničku istoriju na koju smo i jedni i drugi ponosni. Srećan sam što ćemo mi kao Beograd moći da doprinesemo da se sećanje na pukovnika Švabića sačuva - rekao je Vesić.

Kako je istakao, ako postoje dobri odnosi između glavnih gradova bivše Jugoslavije onda su odnosi Beograda i Ljubljane primer za to.

- Naši gradovi su već devet godina pobratimi, ali ti odnosi traju mnogo duže i zaista ono što se dešava poslednjih godina je pravi primer kako mogu da sarađuju gradovi koji su bliski i koji imaju ljude koji dele mnogo toga zajedničkog - rekao je Vesić.

Podsetio je da je 2016. godine u Ljubljani otkrivena bista Vuka Stefanovića Karadžića i najavio da će 10. maja sledeće godine u Beogradu biti otkrivena bista Jerneja Kopitara.

- Tu bistu ćemo otkriti na novom trgu koji ćemo urediti na uglu ulica Palmotićeve i Džordža Vašintgona, a koji se radi po projektu slovenačkog arhitekte Matjaža Počivavšeka - rekao je Vesić.

On je naveo i da će slovenčki vajar Mirsad Begić raditi spomenik Vasku Popi u Beogradu.

- Drago mi je što svaki novi susret, da li gradonačelnika, moj ili nekog drugog iz Srbije sa gospodinom Jankovićem donese neke nove rezultate i pokazujemo koliko možemo zajednički da radimo - dodao je Vesić.

Ponovio je da su veze između Beograda i Ljubljane jake i da se često razmenjuju iskustva i po pitanju raznih komunalnih problema. S tim u vezi, podsetio je da su trenutno u Ljubljani i predstavnici Komunalne policije Beograda kako bi sa kolegama iz slovenačke prestonice razmenili iskustva i razgovarali o tome kako da unaprede svoj rad.

Vesić je istakao je su Beograd i Ljubljana okrenuti ka tome da i ubuduće sarađuju.

- Ljubljana je glavni grad zemlje koja je u EU. Slovenija veoma pomaže kada je u pitanju pristupanje Srbije u EU. Slovenačke firme su u Srbiji uložile oko milijardu evra, u njihovim kompanijama radi oko 35.000 ljudi. Slovenija je važan i pouzdan partner Srbije i mi smo zahvalni na tome - zaključio je Vesić.

Janković je naglasio da saradnja između Beograda i Ljubljane traje već godinama i sa ponosom istakao da je Ljubljana drugi grad sa kojim je Beograd pobratimljen.

Posebno je istakao dobru saradnju u oblasti privrede, ali i političku saradnju.

- Jedni drugima pomažemo i ja jedva čekam dan kada će Srbija ući u EU - rekao je Janković i dodao da ga veoma raduje razvoj beogradskih projekata, a posebno "Beograda na vodi".

Podsetio je i da je na nedavno završenom konkursu za područje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice u Beogradu predsednik žirija bio gradski arhitekta Ljubljane Janez Koželj.

#Goran Vesić

#Ljubljana

#Spomenik

'