AKTUELNO

Više od 170 meštana Sjenice, Novog Pazara i Tutina koji se bave poljoprivredom i stočarstvom učestvovalo je u edukativnoj radionici u organizaciji "Dunav osiguranja“. O stanju i potencijalima za razvoj poljoprivrede pred okupljenima sa Pešteri govorio je i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Senad Mahmutović.

O značaju ulaganja i zaštiti poljoprivredne proizvodnje putem osiguranja govorili su učesnici radionice Radojica Petrović, direktor, i Radule Živković, šef interne prodaje u Glavnoj Filijali „Dunav osiguranja“ u Novom Pazaru. Predsednik skupštine opština Sjenice Hazbo Mujović, zamenik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović i pomoćnik predsednika opštine Tutin Esad Holić, kao i direktor Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela Sjenice Esad Hodžić, sa okupljenima su razgovarali i o potencijalima poljoprivrede i stočarstva kao motora razvoja ovog kraja.

Vlada Republike Srbije subvencioniše osiguranja useva i plodova već duži niz godina za registrovana poljoprivredna gazdinstva, a na ovom području subvencioniše se odnosno regresira 70% ili 40% iznosa ukupno plaćene premije osiguranja, u zavisnosti od toga da li je gazdinstvo registrovano u Zlatiborskom ili Raškom okrugu, rekao je Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Foto: Dunav osiguranje

– U pogledu osiguranja i drugih mera podrške Ministarstvo poljoprivrede usmereno je na registrovana poljoprivredna gazdinstva, i mi cenimo to što „Dunav osiguranje“ putem edukativnih radionica koje realizuje u svim regionima Srbije inicira direktne susrete s osiguranicima i doprinosi njihovom informisanju u segmentu zaštite poljoprivredne proizvodnje, uloženih sredstava u proizvodnju i rada – dodao je Mahmutović i istakao da je veoma važno da te mere budu dostupne poljoprivrednicima.

On je naglasio značaj udruživanja proizvođača kako bi efikasnije nastupali na tržištu, pozvao na sistematsko korišćenje raznih vrsta subvencija koje država pruža poljoprivredi, a kako je naglasio, postoje velike šanse za izvoz crvenog mesa, ali i nedostaju investicije u veće mlekare i klanice znatnijeg kapaciteta.

U razgovoru s učesnicima radionice i novinarima, direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Novom Pazaru Radojica Petrović rekao je da je Kompanija pouzdan partner nosiocima poljoprivrednih gazdinstava.

– Neki domaćini i nosioci poljoprivrednih gazdinstava prepoznali su potrebu za osiguranjem jer im je onda jedina briga proizvodnja, a rizik od vremenskih nepogoda i eventualnih šteta preuzima osiguravajuća kuća – rekao je Petrović i dodao da „Dunav osiguranje“ nastoji da bude pouzdan i stabilan partner poljoprivrednim proizvođačima prilikom vremenskih nepogoda i da najbrže i najefikasnije proceni štete i isplati odštete.

Kompanija „Dunav osiguranje“ najveća je osiguravajuća kuća u zemlji, a kako je rečeno u Sjenici, to je jedina domaća kompanija registrovana za sve vrste osiguranja, među kojima je i osiguranje poljoprivrede.

Foto: Dunav osiguranje

Na teritoriji opštine Sjenica poljoprivredne površine prostiru se na oko pet hiljada hektara, a Kompanija „Dunav“ na teritoriji te opštine osigurava oko sedam odsto zasejanih površina, što je ocenjeno kao izuzetno nizak nivo osiguranja.

– Cilj okupljanja i razgovora jeste da podstaknemo poljoprivrednike i mlade iz Sjenice, Novog Pazara, Tutina koji tek započinju poljoprivrednu proizvodnju da osiguraju svoje useve i životinje, imajući u vidu vrlo prihvatljivu cenu osiguranja, odnosno premije, kao i uredbu Vlade Republike Srbije o subvencionisanju 70 odsto premije osiguranja – rekao je Radule Živković iz „Dunav osiguranja“ u Novom Pazaru, i dodao da osiguranje jednog hektara pod heljdom iznosi 2.760 dinara na godišnjem nivou, dok premija za osiguranje krave iznosi oko 5.000 dinara.

Živković je rekao da „Dunav osiguranje“ nastoji da na edukativnim radionicama u direktnim susretima i razgovorima s osiguranicima prezentira i vrste i značaj osiguranja poljoprivredne proizvodnje, te istakao da je osiguranje jedna od najjeftinijih agrotehničkih mera u poljoprivredi.

Foto: Dunav osiguranje

– Zaključivanje polisa je jednostavno i osim ličnih dokumenata, potvrda o registraciji gazdinstva i podacima o površini, kao i o nazivu parcele i vrsti kulture pod kojom se nalazi, potrebna je još samo odluka o osiguranju – rekao je on i dodao da su direktni susreti prilika da se odgovori na pitanja i dodatna interesovanja poljoprivrednika.

Čelni ljudi Tutina, Sjenice i Novog Pazara naglasili su da postoji potreba da se sa predstavnicima države dogovori način na koji će ceo kraj realizovati svoje potencijale, pa i u proizvodnji hrane, a da se zatim taj dogovor dosledno i sprovede.

Predsednik Skupštine opština Sjenica Hazbo Mujović najavio je da će u ovom mestu uskoro biti otvoren poljoprivredni fakultet, što će dati novi podsticaj razvoju.

Na edukaciji u Sjenici Momir Kovačević iz firme „Organski visovi Peštera“, koja proizvodi heljdu na 20 hektara, imao je nedavno štetu od grada koja je procenjena na 1,4 miliona dinara i koju mu je pokrila polisa „Dunav osiguranja“.

Foto: Dunav osiguranje

On kaže da tradicionalno koristi usluge „Dunav osiguranja“, što njegovom poslu garantuje sigurnost ulaganja tokom čitave godine, i dodaje da su za poljoprivrednu proizvodnju u ovom kraju najveći rizici vremenske nepogode, pa i ostalim poljoprivrednim proizvođačima preporučuje da svoja ulaganja i rad zaštite polisama osiguranja.

"Dunav osiguranje“, kao kompanija koja u svojoj ponudi ima više od 90 različitih usluga osiguranja i plasira ih na više od 600 prodajnih mesta u Republici Srbiji, edukacije ovog tipa organizuje širom Srbije, posebnu pažnju posvećujući poljoprivredi kao strateškoj grani razvoja Srbije.

#Dunav osiguranje

'