separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Ekvador predaje Americi Asanžove dokumente i kompjutersku opremu


Ekvador je danas potvrdio da će Americi predati dokumente i kompjutersku opremu osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža i insistira na tome da je to u potpunosti u skladu sa zakonom.


Ministar spoljnih poslova Ekvadora Hoze Valensija izjavio je da će kancelarija tužioca u Kvitu utvrditi "šta je za razmenu, a šta ne".

Prema njegovim rečima, predaja Asanžove dokumentacije biće obavljena u potpunosti u skladu sa zakonom.

Asanžovi advokati su juče izjavili da su dobili poruku od tužilaštva u kojoj su obaviješteni o planiranoj predaji predmeta koji su ostali iza Asanža nakon njegovog odlaska iz Ambasade Ekvadora u kojoj je proveo sedam godina.

Tužilaštvo je ovlastilo policiju da izvrši pretragu sobe u kojoj je Asanž boravio i da zaplene njegove lične stvari.

Asanžove stvari, uključujući kompjutere, mobilne telefone, memorijske uređaje i druge elektronske naprave, biće poslate u SAD u sklopu odgovora Ekvadora na zahtjev američkog Ministarstva pravosuđa za saradnju u njihovoj istrazi o osnivaču "Vikiliksa".

Švedsko tužilaštvo saopštilo je juče da ponovo otvara istragu o navodima da je osnivač "Vikiliksa" počinio silovanje.

Asanž, koji odbacuje optužbe, izbegavao je izručenje Švedskoj sedam godina, nakon što se sklonio u Ambasadu Ekvadora u Londonu 2012. godine.

On je izbačen iz Ambasade prošlog meseca, a sada služi kaznu od 50 sedmica zatvora zbog kršenja uslova puštanja na slobodu uz plaćanje kaucije u Velikoj Britaniji.

Istraga o navodnom seksualnom krivičnom delu odbačena je u maju 2017. godine, a nalog za hapšenje je zvanično povučen. Istovremeno, švedske vlasti su napomenule da slučaj može biti ponovo otvoren ukoliko Asanž posjeti Švedsku pre 2020. godine.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti