AKTUELNO

Austrijski predsednik Aleksander Van der Belen nazvao je danas provokacijom novo proširenje američkih sankcija Iranu zajedno s pretnjom SAD da će kažnjavati evropske kompanije zbog saradnje sa Teheranom.

- Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sprovela je najmanje 13 inspekcija u Iranu i svaki put je potvrdila da se Iran ponaša u skladu sa svojim obavezama prema nuklearnom sporazumu. Ipak, SAD su se povukle iz ovog sporazuma navodeći razloge koji su se njima učinili važnim - izjavio je Van der Belen posle razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, prenosi Tass.

Austrijski predsednik je naveo da bi se „sa evropske tačke gledišta, činjenica da su nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma SAD uvele nove sankcije protiv Irana, mogla smatrati naročito provokativnim“.

Foto: Tanjug AP/Alexander Nemenov

- Generalno to je odluka SAD, ali u isto vreme oni kažu da sve evropske kompanije koje nastave poslovanje sa Iranom mogu da budu kažnjene oduzimanjem imovine u SAD - konstatovao je Van der Belen.

Putin je nakon razgovora s austrijskim predsednikom govorio o odnosima Rusije sa zemljama Evropske unije i poručio da je Rusija spremna da traži kompromise sa Evropom, ali ne na štetu svojih osnovnih nacionalnih interesa.

- Spremni smo da se ponašamo fleksibilno, spremni smo na kompromise, spremni smo da tražimo rešenja za bilo koja teška pitanja i probleme, ali ne na štetu naših osnovnih nacionalnih interesa. To je to - rekao je Putin, dodajući da je Moskva „inače fleksibilna u rešavanju svih pitanja, uključujući i ona sa evropskim partnerima“.

Putin je napomenuo da ruska trgovinska razmena sa Austrijom i EU raste uprkos sankcijama. Dodao je da se industrijska saradnja razvija sa zemljama Evropske unije, uključujući Nemačku, Francusku i Italiju.

Foto: Tanjug AP/Alexander Nemenov

- Zadovoljni smo načinom na koji se naši odnosi razvijaju, ali naravno bilo bi bolje da nema ograničenja vezanih za politiku, da nema politički motivisanih ograničenja u ekonomiji jer to šteti svima - poručio je Putin i ocenio da Rusija takvim odlukama trpi manju štetu od evropskih partera.

Prema Putinu, zemlje EU izgubile su desetine milijardi evra zbog sankcija koje su uvedene Rusiji.

- Iza ovih desetina milijardi kriju su poslovi, profiti i plate za radnike koji rade u evropskim preduzećima i koji bi mogli da snabdevaju robom naše tržište u većim količinama nego što je to sada slučaj - naglasio je ruski predsednik.

#Aleksander van der Belen

#Vladimir Putin

'