AKTUELNO

Nemačka kompanija ZF otvorila je danas fabriku autodelova u Pančevu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, što je najveća proizvodna investicija vredna ukupno 160 miliona evra i u okviru koje će biti zaposleno više od 1.000 ljudi.

Svečanosti otvaranja fabrike kompanije ZF, u okviru E-Mobility divizije, prisustvuju i predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, rukovodilac ZF divizije E-Mobility Jorg Grotendorst i član Upravnog odbora ZF Majk Hankel.

U fabrici će se proizvoditi i autodelovi za Mercedes, Audi, Volvo i druge poznate brendove. Kompanija će uložiti do 2021. godine 160 miliona evra u novoizgrađenu fabrku i njeno proširenje.

ZF je uložio 100 miliona evra fabriku u prvoj fazi koja je završena i već je počela druga faza u okviru koje će biti uloženo još 60 miliona evra.

U toj fabrici u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu proizvodiće se elektromotori, električne mašine i generatori za hibridne i električne pogone, kao i prekidači za menjače i mikroprekidači.

Potražnja za tim proizvodima je velika, zbog čega se prostor fabrike već sada proširuje sa 25.000 metara kvadratnih na približno 60.000 kvadrata.

Radovi na izgradnji nove fabrike u Pančevu su počeli u junu 2018. godine, a prva faza izgradnje koja je sada već u funkciji pokriva površinu od 25.000 kvadratnih metara.

Kompanija, takođe, pravi naučno-istraživački centar u zgradi od 5.000 kvadratnih metara, što govori da su nemački investitori došli u Pančevo da razvijaju svoje projekte u budućnosti.

Druga faza izgradnje koja treba da bude završena do 2021. godine obuhvatiće oko 35.000 kvadrtanih metara tako da će na kraju na raspolaganju imati 60.000 kvadrata.

ZF je trenutno zaposlio 300 radnika, a u naredne dve godine kompanija planira da zaposli još 700 ljudi.

To je posle nekoliko decenija prva inostrana investicija u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu, gde ZF donosi radna mesta i znanje za budućnost.

Nemačka kompanija ZF proizvodi elektromotore u Nemačkoj, a za narednu godinu je planirano otvaranje nove lokacije u kineskom gradu Hangzhou, južno od Šangaja.

Reč je o kompaniji koja je svetski lider u proizvodnji delova sistema za automobile, brodove i železnicu i taj nemački gigant širom sveta zapošljava oko 140.000 radnika, a ima veće prihode od BDP-a mnogih država.

Kompanija ZF ima više od 230 proizvodnih lokacija u svetu.

#Aleksandar Vučić

#Fabrika

#Pančevo

'