AKTUELNO

Reditelj, esejista, pisac i predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan govoreći o sednici SB UN koja je održana u ponedeljak i čija je tema bila Kosovo, rekao je da je za njega to bio podsetnik na 20 godina neuspeha Međunarodne zajednice, odnosno onog njenog zapadnog dela i njihove političke marionete na Balkanu tzv. države Kosova, da nas poraze.

Kako naglašava, oni su mnogim pritiscima pokušavali da nas poraze, ali nisu uspeli.

-Mi smo, u nekoliko političkih garnitura, u često ne baš najboljim okolnostima, ni po sebe iznutra ni spolja,  uspeli da budemo i dalje tema njihovih napada i nisu uspeli da nas ne poraze. Mi smo ostali neporaženi i to je 20 godina tako i to mora da se pomene, jer retko ko to pominje - ocenio je Bokan u emisiji "Pravac" na Pink3.

Foto: TvPink Printscreen

-Da bismo mogli da se borimo moramo da naučimo šta smo postigli, šta neprijatelji nisu uspeli da dobiju od nas, a želeli su. I moramo za to, kao uporišnu tačku da se uhvatimo i da se oslonimo i da razmišljamo tako da ni u budućnosti, u narednih 20 godina mi nećemo da izgubimo Kosovo, to je važno za sve Srbe - rekao je on i dodao da moramo stalno da ponavljamo sebi da smo izdržali još jednu godinu, a da nisu oni dobili ono što su želeli.

Postoji jedna grupa ljudi, smatra on, koja uporno kao mantru ponavlja da je Kosovo izgubljeno, ali moramo shvatiti da je ono izgubljeno oni bi ga uzeli.

-Kosovski Albanci imaju NATO oružane snage, jaku međunarodnu diplomatiju, raspoloživa sredstva pritiska, oni sve to imaju i nisu uspeli da nas poraze i čim oni nas teraju da nešto uradimo to dokazuje da ne mogu to da urade sami - ukazao je Bokan, naglasivši da hrabrost i vetar u jedra treba da daje ta njihova nemoć.

Foto: TvPink Printscreen

-I ono što mi se najviše dopalo u nastupu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića je način na koji se on odnosio sa predstavnicom tzv. republike Kosovo, on njoj nije dao onu vrstu dostojanstva koja bi posredno značila da razgovaramo na istom nivou - rekao je Bokan.

On je rekao da je naučio da postoji nešto što se zove država, i bez obzira ko obavlja posao u njoj moramo da imamo osećaj da je reč o našoj državi i naglasio da je osnovni uslov za nacionalni interes nacionalno jedinstvo.

-Nacionalno jedinstvo ne znači da mi obožavamo nekoga sa kojim nešto radimo i treba da se van izbora ne ponašamo kao da smo na izborima - smatra on.

-Moramo da se ponašamo odgovorno, da branimo Srbiju, srpsku državu i narod - zaključio je Bokan.

#Kosovo

#Savet bezbednosti

#Ujedinjene nacije

'