AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM ocenjuje da ovakav stav dele i partneri Srbije iz EU, ali da je Priština tvrdoglavo i istrajno na stanovištu da je Vašington jedina relevantna međunarodna instanca u procesu rešavanja kosovskometohijskog pitanja.

Svako opstruiranje nastojanja da se dođe do održivih rešenja koja bi bila osnov za dinamičniji ekonomski i socijalni razvoj regiona je neodgovorno, kaže u intervjuu za "Blic" direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Ističe da je uveren da takav stav dele i partneri Srbije iz Evropske unije.

- Međutim, Priština je tvrdoglavo i istrajno na stanovištu da je Vašington jedina relevantna međunarodna instanca u procesu rešavanja kosovskometohijskog pitanja. Naše stanovište je da kvalitetnog rešenja ne može biti ako se ignoriše volja, ne samo najuticajnijih država EU, već i onih velikih i moćnih država koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova - rekao je Đurić.

Upitan da li očekuje da konačni sporazum sa Prištinom bude potpisan do kraja ove ili početkom sledeće godine, Đurić kaže da je teško govoriti o perspektivama za postizanje rešenja u trenutku kada Priština radi ono što radi.

Za bilo kakav dogovr Beogarad i Prištine potrebni su i maksimalna konstruktivnost i maksimalna odgovornost. Priština već mesecima dosledno manifestuje isključivo nekonstruktivnost i neodgovornost. Ne negiram mogućnost da bi se stvari mogle promeniti iz korena za kratko vreme, ali u ovom trenutku to deluje veoma malo verovatno - kaže direktor Kancelarije za KiM.

Foto: Tanjug

Đurić je rekao da su Srbi na Kosovu i Metohiji, a pre svega oni na severu pokrajine, prinuđeni da se zbog trgovinske blokade Prištine snalaze i uspostave alternativne kanale snabdevanja osnovnim životnim namirnicama iz Srbije.

- Prištini nije bilo dovoljno to što nanosi gubitke našoj privredi, već je agresivnim policijskim akcijama rešila da prekine te alternativne puteve snabdevanja i da time doslovno egzistencijalno ugrozi naš narod. Podsetiću vas da je na kamione sa hranom i drugim potrepštinama čak pucano. Ja mogu samo još jednom da ponovim da Beograd neće dopustiti da životi naših sugrađana na severu KiM budu na bilo koji način ugroženi i da se naš narod izgaldnjavanjem primora na egzodus, što je nesumljivo namera Prištine - izjavio je Đurić.

Upitan o tome kakve mere Srbija može da uvede Prištini i da li podržava tu ideju, Đurić naglašava da je odluka Srbije da bude maksimalno uzdržana motivisana potrebom da u međunarodnoj areni zvanični Beograd nastupa kao odgovorna strana.

Teško je, kako kaže, objasniti takvu poziciju građanima na KiM koji su svakodnevno izloženi pritiscima Prištine, ali i građanima u centralnoj Srbiji, kojima je, kako kaže, stalo do nacionalnog ponosa i koji možda priželjkuju da zvanični Beograd uzvrati istom merom.

- To je uvek moguće uraditi, ali odgovorna vlast pažljivo proračunava svoje poteze i misli nekoliko poteza unapred. Uveravam još jednom sve građane da je mnogo bolje to što smo veoma promišljenim potezima, odnosno bez afekta, delovali u jednom periodu koji ne mogu da opišem drugačije nego kao pokušaj proizvodnjenja destabilizacije i na KiM i u širem regionalnom kontekstu. Razume se da naša uzdržanost nije pasivnost i da postoje granice našeg strpljenja - objašnjava Đurić.

Govoreći o najavljenim promenama u Srpskoj naprednoj stranci (SNS), Đurić kaže da je ova stranka ponikla u narodu i radi za narod.

- Za iste one obične ljude koje je tajkunska vlast Đilasa i Jeremića svojevremeno dovela na prag bede i egzistencijalne propasti, a našu državu na ivicu bankrota. Mi imamo jasnu misiju - da radimo svom snagom za državu i narod, i prirodno je da tim koji igra napadački čitavu utakmicu boreći se za budućnost Srbije i pozitivne promene u svim oblastima, treba povremeno osvežavati, jer nisu svi jednako kondiciono spremni i potrebno je povremeno ubaciti sveže i odmorne snage - rekao je Đurić.

Foto: Tanjug

Dodaje da ponekad postoje ljudi koji zaborave kako se igra timski, kojima je, kako navodi, važno da budu zvezde i najvidljivi pod svetlom reflektora, te ih je neophodno podsetiti na značaj timske igre.

Aleksandar Vučić je vođa pobedničkog tima bez presedana na srpskoj političkoj sceni od uvođenja višestranačja i nepogrešivo oseća kada nastupa kritičkni trenutak u kojem je potrebno ojačati moral ekipe ili uvesti neku izmenu. Ako bi SNS, na primer, uskoro postala jača za profesionalca i odgovornu osobu kakva je Ana Brnabić i ako bismo nastavili da jačamo dajući šansu još većem broju odgovornih, vrednih i inteligentnih ljudi, i Srbija će biti snažnija, a mi bliži ostvarivanju naših ciljeva - kaže Đurić.

#Marko Đurić

#Priština

'