AKTUELNO

Posle Međuvladine konferencije i potpisivanja Finansijskog sporazuma, biće održana konferencija za novinare na kojoj će, pored ministarke Joksimović, govoriti komesar Han i ministar za evropske poslove Rumunije, predsedavajuće EU, Georg Ćamba.

U Briselu, na Međuvladinoj konferenciji Evropska unija-Srbija danas će biti otvoreno novo poglavlje u pregovorima o članstvu s Beogradom, a tom sastanku će prisustvovati srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Foto: Tanjug

Kako je saopštila Vlada, ministarka će predvoditi delegaciju Srbije na konferenciji. Očekuje se da će Srbija otvoriti Poglavlje 9 (finansijske usluge) u pristupnim pregovorima sa EU, a u Ministarstvu finansija i NBS kažu da će to biti potvrda usklađenosti sa svim kriterijumima u oblasti finansijskih usluga.

To će praktično značiti da će naša domaća regulativa i svi učesnici na finansijskom tržistu imati takozvani "jedinstveni evropski pasoš" koji će im omogućiti pristup tržistu EU, kažu u NBS.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da će za tu instituciju koja je vodila posao oko Poglavlja 9, njegovo otvaranje biti pokazatelj usklađenosti sa svim kriterijumima i merlima koja predviđa oblast finansijskih usluga, koji inače pokriva sektor banaka, osiguranja, bankarskih konglomerata, investicionih fondova, tržišta kapitala, strukovne penzije.

- To u dobroj meri govori da je Srbija na putu ka EU i da je već veliki deo posla uradila u ekonomskoj oblasti - rekla je Tabaković za Tanjug.

Tabaković je navela da je posebno važno da se zatvaranje Poglavlja 9 može očekivati odmah po otvaranju, zato što postoje administrativni kapaciteti i usklađenost domaće reglative sa regulativom EU.

Foto: Tanjug

Do ulaska u EU mi ćemo morati da donesemo neke zakone, ali ne zato što oni danas ne postoje, nego zato što je to oblast u kojoj se svakodnevno rade unapređenja koja znače, na primer, zaštitu korisnika finansijskih usluga i sve veći i dublji obuhvat tih usluga i način kako se prati njihova primena, unapređuje upravljanje rizicima u poslovanju i to će značiti kontinuitet našeg usklađivanja do ulaska u EU - istakla je ona.

Ovo je jedna od oblasti koja je pokazala da zajednički rad daje najbolje moguće rezultate, naglasila je guverner NBS.

- Za sve one koji posluju na trzizštu Srbije u oblasti finansijskih usluga, apsolutno nema nikakve razlike u odnosu na ono što je u EU ili nekih ograničenja kojih ima u Srbiji, a nema u EU. Otvaranje ovog poglavlja i njegovo zatvaranje, a konačno i pridruživanje, značiće da će i naša domaća regulativa i svi oni koji učestvuju na tom tržištu imati jedinstveni evropski pasoš da mogu da budu prisutni na tržištu EU, a ne samo u Srbiji - rekla je Tabaković.

Posle konferencije, Joksimovićeva i evropski komesar za proširenje Johanes Han potpisaće Finansijski sporazum IPA za 2018. godinu za Srbiju u iznosu od 179,1 milion evra.

Srbija je u dosadašnjem toku pregovora sa EU otvorila 16 poglavlja i privremeno zatvorila dva.

#EU

#Poglavlje

#Srbija

'