AKTUELNO

Prištinske vlasti su zabranom ulaska lekarima Vojnomedicinske akademije (VMA) ugrozili živote i otežali lečenje pacijenata, izjavio je direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović.

Ivanović je na konferenciji za štampu rekao da je ulaz na Kosovo zabranjen načelniku VMA, pukovniku Miroslavu Vukosavljeviću i načelniku sektora za lečenje Nenadu Ratkoviću.

Oni su, kako kaže, bili u delegaciji koju je u sredu predvodio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i načelnik uprave za vojno zdravstvo Uglješa Jovičić, kojima takođe nije dozvoljen ulazak na Kosovo.

- Njihov dolazak je praktično zaustavljen, sprečen. Tako da je lečenje naših pacijenata kojima su zakazani pregledi obustavljeno - rekao je Ivanović.

Dodaje da su ponašanjem prištinskih vlasti ugroženi životi pacijenata, preneo je Radio kontakt plus.

- Ovo je postupak privremenih institucija Prištine, na čelu sa predsednikom Tačijem i premijerom Haradinajem, da se Srbima oteža život i proizvede etničko čišćenje, kao i da se Srbi uklone i oteraju iz bolnice, a za zdravstvenim radnicima krenuo bi i narod - rekao je Ivanović.

Kako kaže, KBC u Kosovskoj Mitrovici nema dovoljno gastroenterologa, endokrinologa, kardiologa, oftamologa i hematologa.

- U prethodnih šest godina, ovde je obavljeno više hiljada preglede pacijenata od strane naših kolega sa VMA. Pregledani su svi pacijenti, bez obzira na nacionalnost - Srbi, Bošnjaci i Albanci. Očigledno je da Priština ne želi bolnicu u kojoj Srbi mogu da rade i da se leče. To su pokazali u prošlosti, to pokazuju i danas - rekao je Ivanović.

Sedam meseci od uvođenja taksi na uvoz robe iz Srbije i BiH, Ivanović kaže da su neizvesnost, neredovnost i nesigurnost prisutni, ali da država Srbija pomaže da se to prevaziđe.

- Nama je snabdevanje hranom isto važno kao i snabdevanje lekovima, jer ne možemo lečiti pacijente ako je snabdevanje hranom ugroženo. Cene su veće, pa su uslovi samim tim teši. Neizvesnost, neredovnost i nesigurnost su prisutni, ali naša država Srbija nam pomažeš - kazao je Ivanović.

#Lekar

#Milan Ivanović

'