AKTUELNO

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac govoreći o autorskom tekstu predsednika Aleksandra Vučića "Elita i plebs" rekao je da mu se čini da biti intelektualac je postala jedna vrsta krajnje subjektivnog osećaja na koje u krajnjoj liniji svako ima pravo.

Ali ne može da se drugome ospori, kako naglašava, mogućnost da misli na drugi način i ne može na bilo koji način da mu zabrani da se suočava u javnom prostoru argumentima i u krajnjoj liniji ne sme nikoga da diskvalifikuje zbog toga.

Foto: TvPink Printscreen

Osvrćući se na to što je akademik Dušan Teodorović pokrenuo potpisivanje peticije povodom autorskog teksta predsednika Vučića, Tasovac ocenjuje da, kada Teodorović govori o govoru mržnje, to je isto kao kad Trifunović priča o pristojnosti.

-To su naprosto stvari koje mogu da prođu kod Monti Pajtona, ali kod mene, koji sam sebi mogu da vežem da pertlu to su stvari koje vređaju inteligenciju. Mislim da je ta vrsta ostrašćenosti u kojoj čak i kada nikoga ne pomenete, oni se sami prepoznaju, možda nešto što predstavlja jednu specifičnost ovog našeg vremena i društvenog trenutka - primetio je Tasovac.

Glavni i odgovorni urednik dnevnoig lista "Politika" Žarko Rakić se slažio sa Tasovcem i rekao da je Teodorović odavno ušao u političke vode tako je moglo da se očekuje to od njega.

Foto: TvPink Printscreen

-On je sad malo 'skrajnut' u tom političkom establišmentu opozicije, ali svako ima pravo da pokreće peticiju. Meni odgovara da se razvija dijalog - smatra Rakić i ocenjuje da je došlo do toga da se politički život pretvorio u arenu u kojoj se ne biraju sredstva.

-A neki misle da im je sve dozvoljeno da bi se dočepali vlasti, ovo je ogoljeni primer kako neko pokušava nepolitičkim i nedemokratskim sredstvima da dođe na vlast - zaključio je Rakić.

#Ivan Tasovac

#Žarko rakić

'