AKTUELNO

Studentima koji su studije upisali po starom programu, pre uvođenja Bolonje, neće biti produžen rok za završetak studija. Oni koji do 30. septembra ne steknu diplomu moraće da se prebace i da studije završe po Bolonji.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da neće biti produžetka roka, jer na većini fakulteta više ne postoje tehnički uslovi za to.

- Mislim da je ta priča gotova. Za tako nešto ne postoje ni tehnički uslovi na većini fakulteta - rekao je Šarčević za Pink. Kako objašnjava, radilo se po starom programu, bilo je predmeta koji više ne postoje po novom programu, pa tako nema više ni tehničkih uslova za studiranje po starom sistemu.

- Više nemate profesore za te predmete i sad ako mi formalno, po ko zna koji put odobrimo da se produžava to dolazi do besmisla, e sad je taj besmisao tehničke prirode - objašnjava Šarčević.

Kako ističe, svi fakulteti imaju veliku želju da pomognu tim ljudima i naglašava da to nije tako strašno.

Foto: TvPink Printscreen

- Ti ljudi mogu da nastave studije, koristeći i novine novog Zakona o sistemu o visokom obrazovanju, tako da mogu uz rad i da studiraju - kaže on.

Što se tiče najava studenata da će zbog ovakve odluke da protestuju, ministar kaže da svako ima pravo da traži neka svoja prava i da njima pravo na obrazovanje nije uskraćeno.

- Vi imate ustavno pravo na školovanje i to je jedna kategorija, a druga kategorija je pod kojim uslovima i kako - dodaje on i napominje da je ova odluka trebalo da bude doneta davno.

#Mladen Šarčević

'