AKTUELNO

Medvedev donosi snažnu podršku srpskom stavu po pitanju Kosova kao odgovor na američku diplomatsku ofanzivu, kažu sagovornici za TV Pink.

Dmitrij Medvedev, ruski premijer, dolazi u jednodnevnu posetu Srbiji. Zvanični povod njegovog boravka je obeležavanje sedamdeset pete godišnjice oslobođenja prestonice Beograda u Drugom svetskom ratu. Ruskog državnika glavnom gradu Srbije će ugostiti predsednik i premijerka Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

Posle sletanja oko podneva na aerodromu „Nikola Tesla“ zvaničnim protkolom je predviđeno da na vojnom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u naselju Batajnica, u društvu predsednika Aleksandra Vučića prisustvuje prikazu sposobnosti Vojske Srbije pod nazivom „Sloboda 2019“.

Saradnja i dobri odnosi Srbije i Rusije uvek su bili tema u svetu, sada posebno, neposredno pred dolazak Medvedeva u Beograd.

Dr Jelena Vukojičić, politikolog za Novo jutro kaže da Rusija ima drugačiji ugled u svetu, ali da je to zasluga njenih suparnika.

- Rusofobija je prešla u jednu iracionalnu fazu, zbog toga jedan deo Evrope shvata Rusiju kao neku vrstu pretnje. Zaboravljaju da su mnoge zemlje upućene na saradnju sa njom i da Rusija zapravo ne predstavlja nikakvu pretnju – kazala je ona.

Vukojičić takođe smatra da Rusija nikome nije pretnja, već da su njenom lošem imidžu zapravo doprineli zapadni narodi koji su svesni konkurencije.

- Pogledajte filmove koje gledamo, ugalvnom su Rusi neki negativci, a iza njih odmah dođu Srbi – zapazila je ona. Dojče vele prenosi da Medvedev donosi i snažnu podršku srpskom stavu po pitanju Kosova kao odgovor na američku diplomatsku ofanzivu. Medvedevu su jednako važni i gasovod kao i sporazum Beograda i Evroazijske unije.

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za studije bezbednosti Edukons kaže da je važno što će ruski premijer prisustvovati današnjem prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

- Naša zemlja se oprema i postaje iz dana u dan jača i jača. Videće se to i danas. Naša vojska ima šta i da pokaže. Srbija nema težnju da napada druge zemlje, ovo sve je isključivo za odbranu – kazao je Bjegović.

#Dimitrij Medvedev

'