AKTUELNO

Potpredsednik kineske vlade Liu He je saopštio da će Kina sarađivati sa Sjedinjenim Državama na rešavanju problema na osnovu jednakosti i međusobnog poštovanja, kao i da bi zaustavljanje trgovinskog rata bilo dobro za obe strane.

- Dve strane postigle su znatan napredak na mnogim poljima, postavljajući važan temelj za potpisivanje sporazuma - izjavio je Liu, koji je glavni pregovarač u trgovinskim pregovorima.

Kina i Sjedinjene Države postigle su ograničen dogovor prošle nedelje kako bi okončale trgovinski rat koji je ukočio svetska tržišta i ometao svetski ekonomski rast, a sada obe strane rade na pismenom sporazumu, a prenosi Rojters.

Liu je rekao da će Kina pojačati ulaganja u osnovne tehnologije kako bi ubrzala ekonomsku obnovu.

- Nismo zabrinuti zbog kratkoročne ekonomske nestabilnosti. Uvereni smo da možemo da ispunimo makroekonomske ciljeve za ovu godinu - rekao je Liu i dodao da su dobri odnosi dve države bitni i za stabilnost u svetu.

- Rast kinesko-američke privredne i trgovinske saradnje povezan je sa mirom, stabilnošću i prosperitetom celog sveta - rekao je.

Međunarodni monetarni fond procenio je da bi okvirni trgovinski sporazum koji su Vašington i Peking postigli prošle nedelje mogao smanjiti štetu koju su nanele tarife koje su obe zemlje uvele u proteklih 15 meseci.

#Amerika

#Kina

'