AKTUELNO

Premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev boravi u Beogradu, a na kraju posete prisustvovao je svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, koja je organizovana u Centru "Sava".

Intoniranjem himni Srbije i Rusije počela je svečana akademija, a svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Rusije Dmitrij Medvedev, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri, patrijarh srpski Irinej, predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ratni veterani...

Na svečanosti je prikazan dokumentarni film "Put pobede", a deo programa su bile i prigodne muzičke numere koje je izveo ruski vojni ansambl "Aleksandrov", umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i hor Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom palicom Đorđa Stankovića.

Obraćajući se okupljenima, predsednik Aleksandar Vučić rekao je da pobeda izvojevana pre 75 godina nije bila laka i jednostavna, već da je sloboda bila krvava i da su mnogi za nju pali. Ova sloboda je, kaže, bila i dug koji nam je ostavljen da znamo kako ne smemo ni za šta da je damo. Predsednik se zahvalio Rusiji na podršci, uz pomoć koje je Beograd oslobođen. - I ako nas je taj strašni rat sa milionima žrtava nečemu naučio, naučio nas je tome da sloboda nema cenu – kaže predsednik.

Danas, kako kaže, ne postoji polu-sloboda, polu-nezavisnost, već je sloboda celovita i to znaju oni koji su je platili grobovima. Sloboda je, kaže, dužnost koja nam je ostavljena u nasleđe od strane onih koji su za nju pali.

- Ne smemo izneveriti grobove svojih predaka, koji su za slobodu pali. Srbija danas ponovo stoji ponosno uz svoju istoriju, svoje heroje i nikada ih se nećemo odreći. Danas nismo ti koji žele da uzmu nečiju slobodu, jer je previše cenimo, ali isto tako nikome nećemo dozvoliti da nam je otmu i da nam uskrate interese. Čuvaćemo slobodu, čuvaćemo naše interese i svoj narod svugde – rekao je predsednik Srbije i dodao: - Želimo da pobeđujemo, ne u bitkama, već u ekonomiji i to je naše pravo. Previše smo uložili da bismo se tog prava odrekli. Danas, kada sam sa ponosom zajedno sa Medvedevim mogao da vidim koliko nam je vojska napredovala, ne radimo ništa drugo, osim što pokazujemo da smo dužnosti svesni i da slobodu ne damo. To nije poziv na rat, jer mi želimo mir, želimo Balkan koji radi, sarađuje, želimo prijatelje i spremni smo da ih čuvamo, baš kao što prijateljstvo čuvamo sa ruskim narodom sa kojim smo zajendo krvarili za slobodu – rekao je Vučić.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je večeras na svečanoj akademiji rekao da će sutra u moskvi biti upriličen vatromet u čast oslobođenja Beograda.

- Prošlo je 75 godina, a pobeda koja je tada izvojevana, izvojevana je zahvaljujući onima koji su večeras ovde i onima koji nisu više među nama. Sećami se onih koji su iskovali ovu pobedu i želim da srdačno čestitam ovaj praznik koji mi zajedno slavimo – rekao je Medvedev obraćajući se u centru „Sava“, najavljujući da će sutra u Moskvi biti vatromet u čast oslobođenja Beograda.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ističe da je važno sa brigom se sećati junaka i zahvalan je što se Srbija upravo tako odnosi prema svojim herojima.

- Ovaj praznik je važan za naše države koje su stalno morale da se brane, iako rat nikada nisu htele. Mi smo se branili i uvek smo pomagali jedni drugima. U 19. veku podržali smo srpsku nezavisnost, bili smo zajedno u Prvom svetskom ratu, a u Drugom svetskom ratu stali smo na istu stranu, na stranu antihitlerovske koalicije. Uvek smo bili zajedno i uveren sam da će tako biti uvek. Večna slava junacima – poručio je Medvedev sa govornice u centru „Sava“.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Borba za oslobođenje Beograda predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, a trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine. Oslobađanjem Beograda okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije. U toku tih borbi poginulo je 2.953 pripadnika NOVJ i 976 pripadnika Crvene armije, dok je daleko više poginulo tokom čitave operacije.

#Aleksandar Vučić

'