AKTUELNO

Ruf je rekao da povećanje penzija i plata nisu tema današnjih razgovora.

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Džejms Ruf izjavio je uoči sastanka sa predstavnicima Srbije u Beogradu da ekonomija Srbije raste, ali da mora da raste brže.

- Ekonomija Srbije raste, a mora da raste brže. Radimo na tome kako da taj rast ubrzamo i kako da taj rast bude koristan za građane - rekao je Ruf.

On je dodao da povećanje plata i penzija nisu tema sadašnjih razgovora se predstavnicima Srbije, već će to biti prilikom sledeće posete krajem godine kada se bude razgovaralo o budžetu, a da se sada radi o reviziji programa dogovorenog pre dve i po godine.

Misija MMF-a, sa Rufom na čelu, boravi u Beogradu od 22. juna do 5. jula povodom sedmog razmatranja rezultata u sprovođenju aktuelnog stendbaj aranžmana Srbije. Istovremeno biće obavljene i konsultacije po članu IV Statuta MMF-a sa našom zemljom.

Delegaciju Srbije je na plenarnom sastanku predvodila guverner NBS Jorgovanka Tabaković, koja predstavlja našu zemlju u MMF-u, a u razgovorima su učestvovali i ministar finansija Dušan Vujović i ministar privrede Goran Knežević sa saradnicima, saopšteno je iz centralne banke.

PROČITAJTE JOŠ: NOVI MAKSIMUM DINARA: Kurs 121,6114

U okviru sedmog razmatranja aktuelnog stendbaj aranžmana, biće sagledana realizacija obaveza dogovorenih ekonomskim programom, ostvareni rezultati fiskalne politike, kao i mere ekonomske politike koje će biti sprovedene u narednom periodu.

Posebna pažnja u razgovorima biće posvećena sprovođenju sveobuhvatnih strukturnih reformi koje treba da doprinesu daljem otvaranju novih radnih mesta i postizanju održivih i visokih stopa privrednog rasta. Istovremeno, u okviru Konsultacija po članu IV Statuta MMF-a, koje ova institucija obavlja sa zemljama članicama radi sprovođenja svoje nadzorne funkcije, predstavnici misije analizirace celokupna privredna kretanja u Srbiji, ekonomske politike i mere koje se preduzimaju radi održavanja stabilnih odnosa u privredi, uravnoteženja platnog bilansa i dalje liberalizacije u spoljnotrgovinskoj razmeni.

MMF je poslednje konsultacije po članu IV Statuta sa Srbijom održao u februaru 2015. godine, podseća se u saopštenju NBS.

#MMF

#Srbija

'