AKTUELNO

Nepoznati hakeri izvršili su sajber-napad na računarske sisteme škotskog palamenta, nedugo pošto su krajem juna na sličan način napadnuti nalozi za službenu elektronsku poštu u britanskom parlamentu, javljaju britanski mediji.

U napadu koji se u računarskoj terminologiji označava kao "napad brutalnom silom", hakeri su na sistematičan način, primenom principa pokušaja i greške, pokušali da dođu do lozinki većeg broja naloga za elektronsku poštu.

Poslanike i osoblje škotskog parlamenta o tome je tokom popodneva u internom biltenu obavestio izvršni direktor ser Pol Grajs.

- Sistemi za monitoring u parlamentu otkrili su da smo trenutno predmet sajber-napada brutalnom silom iz spoljnog izvora - napomenuo je Grajs, navodeći da se u simptome napada ubrajaju zaključani nalozi ili neuspešna procedura prijavljivanja.

Ističući da informatički sistemi parlamenta u potpunosti ostaju u funkciji, Grajs je rekao da je, zahvaljujući jakim merama preduzetim radi bezbednosti u "sajberprostoru", napad identifikovan u ranoj fazi.

Grajs je zatražio od osoblja i poslanika da svoje lozinke zamene dužim, napominjući da bi one trebalo da budu raznovrsnije kombinacije slova, brojeva i specijalnih znakova, kako bi bile "neprobojne" za hakere.

Kako prenosi "Gardijan", anketom koju je sprovela informatička služba parlamenta utvrđeno je da je prevelik broj lozinki potencijalno bio laka meta za hakere.

- Broj otkrivenih jednostavnih lozinki je prevelik da bismo mogli da se pojedinačno obratimo svakom pojedincu - naveo je Grajs.

Kako tvrde zvaničnici, nije poznato da su počinioci napada zaista i uspeli da pristupe nekom od naloga.

Posle junskog napada na računarske sisteme britanskog parlamenta, kada je "provaljeno" manje od jedan odsto od ukupno 9.000 naloga za elektronsku poštu, zvaničnici su isticali da je do toga došlo upravo zbog "slabih" lozinki.

Tada su sumnjičene ruske i severnokorejske službe - koje su i ranije optuživane za slične napade na Veliku Britaniju - ali je najveća sumnja ipak pala na Moskvu, podseća "Gardijan".

#haker

#parlament

#Škotska

'