AKTUELNO

"Svake godine se broj poginulih motociklista povećava. Razlozi za to su uglavnom loša prevencija i nedovoljna edukacija"

-Kaciga je jedina zakonom obavezna, ali nedovoljna. Ukoliko se padne sa motocikla to su politraumatske povrede. Zato bi svako trebalo da razmišlja onoliko koliko voli sebe toliko će uložiti u zaštitnu opremu - savetuje dr Vladimir Jovetić.

Foto: Printscreen Twitter

Edukacija je po njegovom mišljenju najbitnija.

Foto: Printscreen Twitter

- Motocikli jesu najbolji za rešavanje gradskih gužvi i mogu biti odlično sredstvo za prevoz, naravno rizik stradanja uvek postoji, a sa porastom snage motocikla raste i rizik stradanja. Edukacija i postupnost pri kupovini motocikala su dve stvari o kojima treba da se razmišlja - govori Jovetić.

Vozačka B kategorije je najčešća među građanima. Ono što vozači ove kategorije nisu učili na polaganju je u kojoj meri obraćati pažnju na motocikliste. - Nekorišćenje zaštitne opreme je takođe opasno. Često su vozači bez razloga iznervirani kada ih ugledaju na ulicama. Naravno da ima nasilničkih vozača motocikla, ali nema razloga da se tako gleda na sve - objašnjava Jovetić.

- Kada dođete u Urgentni centar kasno je da se kaže "sve bi bilo drugačije da sam imao ovo" nemojte dozvoliti da bude kasno - savetuje dr Jovetić i dodaje da u mesecima koji su najrizičniji za vožnju motociklista - julu i avgustu moraju sa mnogo opreza i pažnje voziti i nipošto bez opreme.

Dr Jovetić smatra da su najvažnije edukacija i prevencija i da na vožnju motociklom nema potrebe gledati sa mučninom već rizike svesti na minimum.

#Motorcikl

#Vozač

#zaštita

'