separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Gradonačelnici Beograda i Sarajeva potpisali MEMORANDUM O SARADNJI dve prestonice


Memorandum je potvrda da će se Beograd i Sarajevo zalagati za dalje jačanje prijateljstva i unapređivati saradnju od obostrane koristi na svim područjima koja su od interesa za građane.


Siniša Mali i Abdulah Skaka, gradonačelnici Beograda i Sarajeva, potpisali su danas u Starom dvoru Memorandum o saradnji između dva grada.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je spoljno-trgovinska razmena između Srbije i Bosne i Hercegovine oko 1,5 milijardi evra, a da glavni gradovi, Sarajevo i Beograd treba da budu pokretači i lokomotive daljeg razvoja i odnosa dve zemlje, saopštio je Beoinfo.

- Danas smo potpisali Memorandum o saradnji Beograda i Sarajeva, ali i više sporazuma iz oblasti kulture, turizma i nauke jer želimo da ojačamo veze naša dva grada. Mi smo se prethodni put sastali pre desetak dana i tada smo najavili da ćemo intenzivirati saradnju, što danas i sprovodimo u delo. Sporazumi obuhvataju oblast kulture, saradnju filharmonija, pozorišta, turističkih organizacija Beograda i Sarajeva, ali i saradnju između IT parkova, što je za naše mlade veoma važno - rekao je Mali.

On je dodao da je urađena velika stvar i ono što se možda 10 ili 20 godina nije rešavalo, za samo 10 dana je preokrenuto.

- Idemo dalje, gledamo u budućnost i želimo da Sarajevo i Beograd budu faktori stabilnosti i mira u regionu i da zajedno kreiramo novu budućnost - rekao je Siniša Mali, dodajući da mu je drago što će gradonačelnik Sarajeva imati danas prezentaciju grada Sarajeva na forumu "Beogradski investicioni dani".

On je istakao da smo zajedno veći i jači i da kao region treba da nastupamo i u svetu, a zato je i tema današnje konferencije regionalna saradnja i kako da se ekonomski povežemo.

- Imaću priliku da ugostim i gradonačelnika Zagreba, Tirane, kao i predsednika Skupštine Podgorice. Svi zajedno moramo da radimo, jer samo tako možemo da poboljšamo kvalitet života, podignemo životni standard i da obezbedimo ekonomski razvoj celog regiona - kazao je Mali.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem memoranduma, izražavajući nadu da će on biti temelj za izgradnju kvalitetnih odnosa u budućnosti.

On je naglasio da glavni gradovi u današnje vreme predstavljaju ključne karike u razvoju država i regija zbog čega je neophodna brža, lakša, efikasnija i sadržajnija komunikacija među njima.

- Mi smo danas definisali pravce u kojima ćemo razvijati odnose i konkretne projekte sa naglaskom na oblasti u kojima vidimo značajan ekonomski potencijal, ali i šansu za zbližavanje dva grada i naših građana - rekao je gradonačelnik Skaka.

Gradonačelnici Mali i Skaka su se, prilikom posete delegacije Sarajeva Beogradu 30. oktobra ove godine, a u želji da učvrste veze između glavnih gradova Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, saglasili da uspostave saradnju na bazi konkretnih zajedničkih projekata dva grada.

Memorandumom o saradnji dva grada je, između ostalog, predviđeno da će se Beograd i Sarajevo zalagati za dalje jačanje prijateljstva, pri čemu će unapređivati saradnju od obostrane koristi na svim područjima koja su od interesa za građane dva grada.

Gradovi će, prema Memorandumu, intenzivirati saradnju na svim nivoima i razmenjivati informacije, iskustva i projekte iz različitih oblasti, a posebno promocije turizma i kulture, privrede, sa akcentom na javno-privatnom partnerstvu, sporta i sportskih manifestacija.

Potpisani su i sporazumi između beogradske i sarajevske filharmonije, Narodnog pozorišta Beograd i Narodnog pozorišta Sarajevo, Turističke organizacije Beograda i Turističke zajednice kantona Sarajevo, Naučno-tehnološkog parka Beograd i "Networks Int" d.o.o.

Potpisan je i Sporazum o međusobnoj saradnji između Grada Beograda, Grada Sarajeva, Grada Istočno Sarajevo i EYOF 2019 d.o.o Društva sa ograničenom odgovornošću za realizaciju aktivnosti održavanja Zimskog evropskog olimpijskog omladinskog festivala 2019. godine, čiji su domaćini Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

korisnik

povezane vesti